Illustratiebeeld. De F-104 Starfighter fighter. Toestellen van dit type werden door het team van onze getuige uitgerust met kernwapens.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. De F-104 Starfighter fighter. Toestellen van dit type werden door het team van onze getuige uitgerust met kernwapens. © Alamy Stock Photo

Ex-militair klapt uit de biecht: "Mijn job? Atoombommen onder straaljagers hangen”

Kernbommen in Kleine-Brogel? Officieel mag het nog altijd niet geweten zijn. Kijk maar naar afgelopen zomer, toen de NAVO een gelekt document in ijltempo toedekte. Nochtans liggen er al zeker 40 jaar atoombommen, zo blijkt uit een gesprek dat uw krant had met een gepensioneerde militair die eind jaren 70 op de Limburgse luchtmachtbasis werkte. "Mijn job: atoombommen onder straaljagers hangen."

43 reacties

 • Chris Wouters

  2 jaar geleden
  Die bommen kwamen toe in augustus 1963. Er werd toen nog gevlogen met de F-84F Thunderstreak. In afwachting van het klaarmaken van K-B werden ze opgeslagen in bunkers bij een dorpje waarvan de naam begint met Ka. De bunkers voor de vliegtuigen voorzien om met atoombommen te vliegen, hadden 2 omheiningen; de buitenste bewaakt door de Belgen, de binnenste door de Amerikanen. In de binnenste werden de enkele Belgen die daar binnen mochten, constant begeleid door een Amerikaanse militair.
 • Luc Verstraelen

  2 jaar geleden
  Erwin van den Bossche Die bommen en vliegtuigen werden vroegen om de 6 uur gecontroleerd op werking. Een van de twee niet in orde dan werden ze onmiddellijk vervangen.Die controles waren de klok rond,elke dag.
 • Jozef Van Herck

  2 jaar geleden
  die zijn er waarschijnlijk al van 1963,toen zijn de Amerikanen daar aangekomen om de plaatselijke technici te leren om bepaalde bommen te plaatsen onder de starfighters.ik was toen daar als dienstplichtige.Er werd toen al gezegt dat het om atoombommen ging.
 • erik bernard

  2 jaar geleden
  Moet kunnen, de Navo moet ons beschermen, in Rusland liggen duizenden atoom- bommen klaar en zijn er raketten met kernkoppen gericht op het westen Dus afschrikken met eigen ( Amerikaanse) kernbommen is hier zeker op zijn plaats.
 • Erwin Van den Bossche

  2 jaar geleden
  Atoombommen ? So What ? dit is een "publiek geheim" al 50 jr.! die (Belgische) militair ? denkt zich interessant te maken, NAVO lidstaten hebben verplichtingen en volgens die "klokkenluider" moest hij atoombommen hangen aan de vliegtuigen ??? alsof die atoombommen alle dagen moeten "ververst" worden wegens "over datum" wat een clown.
 1. “Kernbommen zullen nog lang in Kleine Brogel liggen: België is een brave soldaat”
  PREMIUM

  “Kernbommen zullen nog lang in Kleine Brogel liggen: België is een brave soldaat”

  Wat we al lang wisten, is nu dus officieel: er liggen kernwapens in een ondergrondse bunker op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. De NAVO heeft het zelf zwart op wit in een document gezet. De discussie of die wapens hier nu thuishoren of niet, kan weer losbarsten. Volgens Luc De Vos, professor krijgsgeschiedenis en buitenlands beleid, doen ze dat wel. De ex-kolonel van het Belgisch leger relativeert ook het gevaar.