Erdogan stuurt 40 imams naar ons land

De Turkse president Erdogan.
REUTERS De Turkse president Erdogan.
De Turkse president Erdogan stuurt volgend jaar een veertigtal nieuwe imams naar ons land. Die moeten het tekort opvangen waarmee veel Turkse moskeeën heten te kampen. Maar hun missie druist in tegen de wil van de Vlaamse regering om imams hier te lande op te leiden én de lange arm van Erdogan aan banden te leggen. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) noemt de gewoonte om buitenlandse imams actief te laten zijn in ons land “onwenselijk en onhoudbaar”. 

1,8 miljard euro. Zoveel pompt de Turkse regering volgend jaar in haar ministerie van Godsdienst, beter bekend als Diyanet. Het is de grootste Turkse staatsinstelling, die overal ter wereld Turkse moskeeën beheert. Die ziet haar budget zo stijgen met meer dan tien procent en zal die middelen onder meer gebruiken om zeshonderd nieuwe imams naar het buitenland te sturen. Een veertigtal van hen is voor België bestemd - veel meer dan de voorbije jaren.

Inburgering verplicht

"Sommige komen hier slechts voor een maand en dienen om het grote tekort aan imams tijdens de ramadan op te vangen", verduidelijkt Hakan Celiköz, bestuurslid bij de Turkse Unie. "Maar andere zullen langer blijven. Zestig procent van onze imams is immers aan vervanging toe, want hun verblijfsvergunning is beperkt tot drie jaar en in vele gevallen is die al verstreken." Bij de Belgische tak van Diyanet was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

Vlaanderen telt een vijftigtal moskeeën die in handen zijn van Diyanet. Daarvan zijn er dertien erkend en gesubsidieerd. Volgens Celiköz is het vooral in de niet-erkende moskeeën dat zich de grootste tekorten voordoen. Hij beklemtoont dat de selectie keihard is. "Kandidaten moeten hun militaire dienstplicht vervuld hebben, enige bagage hebben in de theologie en liefst meer dan één taal spreken. In België zijn ze trouwens verplicht om een inburgeringscursus te volgen", aldus Celiköz.

De import van imams uit Turkije is echter omstreden, omdat de overheid hier eigenlijk wil dat de gebedsleiders aangeduid en opgeleid worden door de Moslimexecutieve, het representatieve orgaan van de moslimgemeenschap in België. Bovendien heeft Diyanet de reputatie een 'lange arm' van het Turkse regime te zijn, die zich over veel meer dan alleen maar godsdienst buigt. Volgens de Staatsveiligheid zorgt Diyanet voor polarisering binnen de Turkse gemeenschap door tegenstrevers van Erdogans AK-partij als "staatsvijanden" af te schilderen.

Verklikken

In 2017 lekte zelfs een schrijven uit waarin de Turkse geheime dienst alle religieuze instanties van Diyanet in 38 verschillende landen - waaronder België - opdroeg om sympathisanten van de verbannen geestelijke Fetullah Gülen te verklikken. In de vorige Vlaamse regering zwoer bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) nog om komaf te maken met die beïnvloeding vanuit Turkije en alvast vijf jaar te wachten vóór er nog een nieuwe moskee wordt erkend. 

“Onwenselijk en onhoudbaar”

“De gewoonte en de jarenlange praktijk om buitenlandse imams actief te laten zijn in ons land is onwenselijk en op termijn onhoudbaar”, reageert Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld). “We hebben nood aan imams die in onze samenleving opgegroeid en ingebed zijn. Daarom is er ook nood aan een gedegen en gedragen imamopleiding in ons land. Daar wil ik, in samenwerking met de geloofsgemeenschap, mee mijn schouders onder zetten.”Alle artikels uit de krant

159 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ekrem Guler

  Proficiat en succes gewenst

 • Christian Demeester

  Gewoon geen visum geven zodat ze het land niet binnen mogen.

 • Erik Vervenne

  In zeer korte tijd zal de EU een meerderheid aan moslims hebben. Voor we het beseffen zal de Sharia onze wetten vervangen. Gedaan met onze eigen normen en waarden.

 • carmen Van de casteele

  Dat Erdogan zich moeit in Turrkije, maar wat heeft hij te beslissen over Belgie? Of is Belgie verkocht aan Turkije zonder dat wij Belgen daar weet van hebben? Als wij imams nodig hebben, denken wij dat hier ook uit de Turkse Belgen te kunnen vinden, die al ingeburgerd zijn, dus Nederlands spreken en onze gewoonten kennen. Wij hebben geen Turkse spionnen nodig!!!!

 • Raymond Ponet

  Onze regering zal ze met open armen ontvangen, antwoord in 2024 of misschien nog vroeger.