Archiefbeeld. Aanhoudende droogte tijdens de hittegolf van 2018.
Volledig scherm
PREMIUM
Archiefbeeld. Aanhoudende droogte tijdens de hittegolf van 2018. © Photo News

Er dreigen ongeziene watertekorten deze zomer: “Nooit zo droog in honderd jaar”

Als na de droge lente ook een droge zomer volgt, dan komen er ongeziene watertekorten. "Er is nu al een neerslagtekort van 55 millimeter, het grootste in honderd jaar.”

113 reacties

 • gianni de moor

  3 jaar geleden
  Miljoenen liters zuiver grondwater worden weggetrokken en de riolen ingelost voor de vele bouwprojecten,Waardoor ook de omgeving zonder grondwater komt te zitten.Hoogtijd dat men de bouwontwikkelaars hoge boetes opleg om de verspilling. Maar er zitten daar ook politieker met hun zakken klaar dus de gewone burger zal het bekopen
 • Rik Hofman

  3 jaar geleden
  het heeft geregend van eind september tot maart zonder ophouden, komaan zeg.
 • Dirk Demulder

  3 jaar geleden
  Ik ben toch niet zeker dat dit een goede oplossing zou zijn. Iemand met een goed inkomen gewoon méér betalen en evenveel water blijven gebruiken want wat maakt het uit een hogere waterfactuur. Mensen met een heel klein inkomen die nu al sceptisch zijn tegenover milieubeleid riskeren het te zien als de zoveelste 'milieu-pestmaatregel'. Sommige zullen weer roepen 'heb je poen, stem dan groen'. Neen, ik vrees dat zo'n voorstellen milieubeleid enkel méér populair zullen maken.
 • emiel wouters

  3 jaar geleden
  Ja ja na een gat in onze portemonnee hebben we nu ook al een gat in onze regenput. Maar i.p.v. dit gat te dichten, draaien ze de kraan toe. Dat was vroeger toch anders, toen was het dweilen met de kraan open.
 • Norbert Corten

  3 jaar geleden
  Daar gaan we weer. Nog steeds geen opvang van regenwater in reservoirs,hier laten wij dat weglopen via de riolen.
 1. "Volgende versoepelingen gaan niet door als besmettingen blijven stijgen"
  PREMIUM

  "Volgende versoepe­lin­gen gaan niet door als besmettin­gen blijven stijgen"

  Epidemioloog Pierre Van Damme waarschuwt dat er een tweede coronagolf is begonnen in Europa. "Op een toenemend aantal plaatsen in Europa stijgen de besmettingen. Het lijkt alsof we weer de controle kwijt zijn", zegt hij in VTM Nieuws. Dat is mogelijk ook slecht nieuws voor de evenementensector, waarrond de mini-Veiligheidsraad van vandaag draait. Door de minder goede coronacijfers lijken politici niet geneigd om veel nieuwe versoepelingen toe te laten. "Als het aantal besmettingen blijft stijgen, kunnen de volgende versoepelingen niet doorgaan", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Eerdere maatregelen terugdraaien, is vandaag nog niet aan de orde. Dat zijn kopzorgen voor de Veiligheidsraad of het Overlegcomité van volgende week. Dan moet er groen licht gegeven worden voor de versoepelingen die zouden ingaan vanaf 1 augustus. Mogelijk gaat de politiek dan op de rem staan. (FME)