Exclusief voor abonnees

Enige Belgische producent van foie gras moet binnen vijf jaar dicht: "Zo veel aandacht voor dieren, terwijl rond ons mensen honger lijden"

"Het eten wordt niet in hun strotgeramd. Vergelijk het meteen lepel in onze mond. Doet datpijn? Nee. Wanneer je te verduwt, ja. Ik kan u verzekeren:die dieren zien niét af", aldus zaakvoerder Filip Callemeyn
Simon Mouton Photo News "Het eten wordt niet in hun strotgeramd. Vergelijk het meteen lepel in onze mond. Doet datpijn? Nee. Wanneer je te verduwt, ja. Ik kan u verzekeren:die dieren zien niét af", aldus zaakvoerder Filip Callemeyn
Je zal maar de enige Belgische producent van foie gras zijn, nu de Vlaamse regering het verbod op dwangvoederen heeft goedgekeurd. Zaakvoerder Filip Callemeyn (49) uit Bekegem moet zijn bedrijf - een levenswerk van bijna dertig jaar - ten laatste op 1 december 2023 sluiten. "Ik vind het shockerend dat de Vlaamse minister van Dierenwelzijn zichzelf zo serieus neemt, terwijl er hier rondom ons mensen wonen die niet weten of ze morgen eten aan hun kinderen kunnen geven."

Waar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) met de kerstdagen zoal kop van Jut is geweest? In de winkel van eendenkweker Filip Callemeyn én aan de feesttafels van de naar schatting 15.000 klanten die zowel op kerstavond als op kerstdag zijn Bekegemse foie gras en eendenborst naar binnen hebben gesmikkeld.

"Alleen al voor de kerstdagen heb ik 1.500 kilo foie gras verkocht", rekent Callemeyn. 

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen


Alle artikels uit de krant

75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dorine Carlier

  Niet alle foie gras is van geforceerde eenden! Het kan ook anders, maar dat hoor je niet in de media.

 • Daisy Daelemans

  Ik ben een dierenvriend en vind het niet nodig om dieren te mishandelen. Hier is echter geen sprake van mishandeling. Gaan we nu ook geen vlees meer eten, want er zijn varkens en koeien en konijnen en kippen, die speciaal voor onze consumptie gekweekt worden. Kijk rond de feestdagen ook even naar de kalkoenen. Met alle respect voor dieren, maar de mens moet ook eten.

 • johan geerdens

  Tijd dat winkels hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met deze verkoop! Leed voor dieren is ook leed !

 • Rudolf Jacobs

  een dier heeft meer rechten dan een mens mijnheer ,ik ken geen dier dat oorlog voert ik ken geen dier dat vreemd loopt buiten een hond,en dit dan nog door toedoen van de mens,ik ken geen dier dat verantwoordelijk is voor de luchtvervuiling,een dier gaat steeds terug naar zijn geboorte streek of blijft daar als het niet gedwongen wordt te migreren kan nog lang verder gaan hoor vernietig de mens maar in mijn ogen,toch de meeste

 • Melissa Jonckheere

  Dierenleed... ja het is waar maar iedereen koopt ook eieren van kippen die vrij kunnen rondlopen zeker... Yeah right! Of een mals stukje filet pure van een koe die verdoofd werd geslacht, staat dat dan op de verpakking of vraag je dat dan aan de beenhouwer als het wel verantwoord geslacht werd..? Volgens sommige mensen hebben zelfs fruit en groentes gevoelens, stop dus maar met hypocriet te doen, we maken onszelf al zot genoeg met al die zever de laatste jaren.