Ene klacht na de andere over gesjoemel met adopties

Thereza De Wannemaeker en haar adoptiemoeder Peggy Engrie getuigden afgelopen weekend in deze krant over de ernstige fouten die tijdens haar adoptieprocedure gemaakt zijn.
Photonews Thereza De Wannemaeker en haar adoptiemoeder Peggy Engrie getuigden afgelopen weekend in deze krant over de ernstige fouten die tijdens haar adoptieprocedure gemaakt zijn.
Er lopen almaar meer getuigenissen binnen over fraude bij adopties uit Ethiopië tussen 1997 en 2017. In 48 uur liepen op onze redactie al vijftien getuigenissen binnen van adoptie-ouders die stellen dat er ernstige fouten zijn gemaakt. Ze eisen een onderzoek. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen bekijkt of dat een mogelijkheid is.

Het begon afgelopen weekend met een getuigenis van de 17-jarige Thereza De Wannemaeker uit Denderleeuw, maar intussen treden steeds meer Vlamingen naar buiten met hun verhaal over fraude in een adoptiedossier uit Ethiopië. De voorbije 48 uur liepen op onze redactie al vijftien getuigenissen binnen. Daarin is sprake van ernstige fouten. Ouders die onterecht dood verklaard werden, kinderen die onder druk gezet werden om te liegen over hun leeftijd en kinderen die onterecht als broer en zus werden voorgesteld. Zo goed als alle dossiers werden afgehandeld via het adoptiebureau Ray of Hope en verliepen in Ethiopië via dezelfde contactpersoon. "Wij blijven ervan overtuigd dat die man alles volgens de procedures heeft gedaan", zegt Ray of Hope.

lees verder onder de foto:

Minister Jo Vandeurzen bekijkt of een onderzoek kan worden geopend.
Photo News Minister Jo Vandeurzen bekijkt of een onderzoek kan worden geopend.

Onze getuigen betwisten dat en stellen dat ze het adoptiebureau al jaren geleden op de hoogte brachten. Ze richten zich nu tot de Vlaamse overheid. "Dit moet onderzocht worden." Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bekijkt wat mogelijk is. "We mogen niet alle dossiers zomaar opvragen, dat zou een inbreuk zijn op de privacy. Maar we bekijken hoe we meer duidelijkheid kunnen brengen. Zwitserland, Nederland en Zweden hebben al beslist om onderzoek te voeren naar adoptiepraktijken uit het verleden. Dat is de enige mogelijkheid om zicht te krijgen op wat er is misgelopen." Tussen 1997 en 2017 zijn 936 kinderen uit Ethiopië naar Vlaanderen gekomen.

Lees in HLN+, exclusief voor abonnees, de getuigenissen van andere adoptiekinderen en -ouders over hoe ze voorgelogen werden tijdens het adoptieproces.Alle artikels uit de krant

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • René Mattyns

  Iedereen doet maar wat.

 • DIRK VAN DESSEL

  De "adoptieindustrie" is kennelijk big bussiness

 • wim CLAES

  In wallonie gebeurde hetzelfde , al jaren eerder, maar daar hoor je niks van. zelf gezien op zaventem! .

 • Baldwin Schepers

  Ze gaan weer iets doen als het kalf verdronken is typische Belgie

 • Rudolf Jacobs

  net als bij migranten als het maar geld opbrengt,de staat is hier alweer verantwoordelijk voor,de eene steelt kinderen en verkoopt ze in belgie en de grote staan met hun handen open en kijken toe