Ene aandeel na het andere duikt dieperik in, “maar dit is nog niet de big bang”

BELGA
Een zware herfststorm trekt over de beurzen. Alleen al in oktober is de Brusselse beurs bijna 10% teruggevallen - en de maand is nog niet voorbij. Ook elders in Europa en op Wall Street duikelen de aandelen de dieperik in. Is dit het begin van de gevreesde 'big bang', waarvoor doemdenkers al maanden waarschuwen, of een tijdelijke dip? Voorlopig geloven de meeste experts in dat laatste. "De bange schapen lopen altijd eerst naar de uitgang."

19 oktober 1987. Die dag, bekend als Black Monday, keldert de Amerikaanse beursindex Dow Jones ruim 23%. 28 oktober 1929. De Dow tuimelt 13,5% lager. Die beruchte dagen staan voor eeuwig in het geheugen van veel beleggers gegrift. Nog altijd kijken zij met een bang hartje naar de maand oktober.

Anno 2018 lijkt die vrees terecht. Ook deze maand stevenen de aandelenmarkten wereldwijd af op een fors verlies. Voorlopig staat de Brusselse beurs 9,5% lager dan eind september. Technisch gezien staat Brussel daarmee op de rand van een correctie. Die is pas bereikt als de index meer dan 10% terugvalt. Ook de Amerikaanse beurzen zitten in dat territorium. Net als de Stoxx600, een brede pan-Europese index. Die heeft deze maand al bijna 9% verloren.

Wat is er aan de hand? Volgens experts beginnen de beleggers te beseffen dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien. Sinds maart 2009 zijn de beurzen haast onophoudelijk gestegen, op enkele dipjes na. "De markt geraakt ervan doordrongen dat het de komende maanden allemaal iets minder zal zijn", zegt Tom Simonts, marktstrateeg bij Bolero (KBC). "De beurzen anticiperen op een wereldwijde groeivertraging", benadrukt Hans Bevers, hoofdeconoom bij beurshuis Degroof Petercam. Minder groei staat synoniem voor minder bedrijfswinsten, en dus nervositeit op de beurzen.

Je hebt 17% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant