En nu?

photo news
De Spaanse regering heeft voor de ogen van de wereldpers allesbehalve een beste beurt gemaakt. "De patstelling is compleet", zegt politicoloog Steven Van Hecke. "Zonder personeelswissel komt dit niet goed."

"De toekomst is zeer onduidelijk. Er heeft een stemming plaatsgevonden (volgens de eerste exit polls won het ja-kamp, red.) die door de overheid niet erkend wordt, maar eigenlijk ook geen waarde heeft. Er waren ongeregeldheden en veel nee-stemmers zullen niet zijn opgedaagd", zegt Steven Van Hecke, docent Internationale Politiek (KU Leuven). "Niet alleen de regering, maar ook de Catalanen onder leiding van Puigdemont (die gisteravond vond dat de Catalanen het recht op een eigen staat hebben verdiend, red.)hebben zich diep ingegraven in hun politieke strijd. Als er geen personeelswissels komen, wordt het nu echt lastig op de diplomatieke manier. Maar ik zie premier Rajoy niet opstappen en ook de Catalaanse regering zal geen ontslag nemen."

De Spaanse overheid, die de stemming verboden had, had er volgens Van Hecke beter aan gedaan om het referendum toch te laten doorgaan. "Dan kan je nadien nog rond de tafel zitten en bekijken hoe je tot een vergelijk komt. Kijk naar de Britse premier David Cameron. Die heeft bakken kritiek gekregen, maar heeft de Schotten wel laten stemmen én ze hebben met een meerderheid tegen de onafhankelijkheid gekozen." Eigenlijk hadden ze gewoon in heel Spanje moeten stemmen, vindt de politicoloog. "De rest van het land heeft daar toch ook iets over te zeggen. Als ze nu een tweederdemeerderheid in Catalonië hadden geëist en een gewone meerderheid in heel Spanje: dan was er misschien duidelijkheid gekomen zonder geweld."

Ook Europa had zich wat meer mogen tonen. "'Interne keuken', zeggen ze, en wij vinden het ook logisch dat Europa zich niet komt moeien met de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Maar anderzijds verschijnen ze in Polen en Hongarije wél ten tonele. Op z'n minst had Commissievoorzitter Juncker mogen aandringen op een vreedzaam verloop." (SSB)

De Catalaanse premier Carles Puigdemont.
AFP De Catalaanse premier Carles Puigdemont.


Alle artikels uit de krant