Elke dag verdwijnt er een café

Café Stadion in Aalst.
Simon Mouton Photo News Café Stadion in Aalst.
Het dorpscafé is hoe langer hoe meer met uitsterven bedreigd. Er zijn op dit moment nog 14.500 in ons land. Dat zijn er 3.113 minder dan tien jaar geleden - er verdwijnt er gemiddeld bijna één per dag. 

Het Neutraal Syndidaat voor Zelfstandigen, dat de cijfers van de FOD Economie analyseerde, wijt de aanhoudende daling aan "de ene aanval na de andere" op de horecasector. Het NSZ verwijst onder meer naar het rookverbod, de stijgende bierprijzen en de vele alcoholcontroles.

"Op café gaan was vroeger voor veel Belgen een gewoonte. Nu wordt het steeds vaker als ongezond weggezet", zegt voorzitster Christine Mattheeuws. "Dat is jammer, want zo verliezen heel wat gemeentes een stuk van hun sociaal weefsel. Onze Belgische biercultuur is cultureel erfgoed. Dat moeten we koesteren." (SPK)

Lees in HLN+, exclusief voor abonnees, waarom steeds meer cafébazen er de brui aan geven.Alle artikels uit de krant

44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ROBERT GERTS

  Voor elk café dat verdwijnt komt een nachtwinkel of kebabzaak in de plaats! En ik reken nog steeds om,naar de goede oude Belgische frank! Pff..Sinds de EU IS alles ENORM duurder geworden! Komaan! 120Bfr voor een pintje !!! Frituur: idem. Vorr de EU had je voor 100 Bfr uw buikje rond! Nu? Saus kost al 40bfr! En het is puur in Belgie, met 5 luizakken clubjes, die met smartphone spelen tijden meetings. Vergaderen doen ze dnachts in een kasteel, met luxe traiteur!!

 • Leopold Vanhoof

  Sla het bier nog wat op, verhoog de huur nog maar eens en het zal nog vlugger gaan. Het kan nooit nog genoeg zijn maar het zal niet blijven duren. Dan gaan we pintjes drinken in een of ander garage of achterbouw bij 'n buur en we betalen veel minder en hebben toch gezelschap.

 • Alfons Detemmerman

  Twee cava's en twee pintjes .... 15 euro. In Spanje kost hetzelfde 6 euro. Neen sorry in Spanje krijg je er nog een tapa bij.

 • rik lagrou

  Al de ontmoetingsplaatsen in dorps café weg ; wie rokers weg wilde gaat niet café sfeer is weg Enkel tijdelijk zaken die om de 2/3 jaar in faling blijven Niemand kan 30000€ jaarhuur betalen +sociaal Wie 1,5€ vroeg werd door niet roker uitgelachen Nu 2€ vinden te duur

 • Dick van Aggelen

  De oude bruine kroeg wordt ingeruild voor hippe drink- en eettenten.