Walter Damen
Volledig scherm
PREMIUM
Walter Damen © Jan De Meuleneir/Photo News

“Eindige straf moet oneindig kunnen worden”: strafpleiter Walter Damen hoopt dat nieuwe regering werk maakt van hervorming

We moeten af van het systeem waarbij veroordeelden na één derde van hun straf automatisch kunnen vragen om vervroegd vrij te komen. Dat zegt de bekende strafpleiter Walter Damen. Hij pleit voor minimale straffen die veroordeelden daadwerkelijk moeten uitzitten terwijl ze werken aan hun terugkeer in de samenleving. "Wie dat weigert, blijft in de cel. Zelfs als hij of zij einde straf is."

27 reacties

 • Erwin Schauvliege

  2 jaar geleden
  Een mooi, terecht en dringend initiatief. Maar met onze links-groen georiënteerde politieke partijen (ook sommige centrumpartijen hedendaags) komt dit er nooit door. We zijn nu eenmaal een verdeeld land en een verdeeld land kan nooit een ernstig (veiligheids-)beleid voeren. Daarenboven zijn er ook de almachtige rechters die voor het leven benoemd zijn en nooit in vraag mogen/kunnen worden gesteld. Het is goed leven in Belgie, voor criminelen.
 • pol van de velde

  2 jaar geleden
  Justitie werkt met statistieken en gevangenissen zitten allemaal vol.
 • RENE LENAERTS

  2 jaar geleden
  Geen enkele justitieminister wil langere straffen; er is veel te weinig gevangeniscapaciteit in dit land.Twee soorten detentie zou het kunnen oplossen; betonnen kerkers en maximum veiligheid voor geweldcriminelen en een veel goedkoper halfopen regime voor andere veroordeelden.
 • Leo Kaya

  2 jaar geleden
  Dus eigenlijk draait hij het om: de straffen sterk naar beneden tot 1/3 van wat nu gegeven wordt. Gaat alles goed, dan kom je vrij. In de andere gevallen kan je blijven zitten, desnoods je leven lang. Verstandig
 • jos de klinker

  2 jaar geleden
  Wat postje .... advocaten die keren als de wind! Nog één die kan meehelpen aan de doofpotjes en zakkenvullerij ! proberen vanalles uit te vinden voor de rotzooi die men zelf tot stand heeft gebracht. De boodschap van de turken was helder. Sukkels .
 1. PREMIUM

  15% meer Belgen naar voedsel­bank

  Bijna 200.000 mensen halen elke maand een voedselpakket op om te kunnen overleven, een stijging van 15% in vergelijking met vorig jaar. De coronacrisis duwt steeds meer mensen in armoede. "Vorig jaar haalden gemiddeld een kleine 170.000 mensen per maand een voedselpakket op. In juni steeg dat aantal tot nagenoeg 195.000", zegt Jef Mottar van de Belgische Federatie van Voedselbanken in 'De Zondag'. Onder die nieuwe cliënten zijn er heel wat tijdelijk werklozen. Mannen en vrouwen, jong en minder jong, die noodgedwongen thuis zitten door corona. De financiële middelen om de werkingskosten te dekken, komen voornamelijk van particuliere giften. Maar door de toenemende vraag is extra steun nodig. Mottar verwacht deze zomer nog te kunnen overbruggen dankzij de grote solidariteit die heerste tijdens de crisis, maar hij vreest voor daarna. "Als ons cliëntenaantal met 15% stijgt, zou ons budget evenredig moeten stijgen." (SRB)