Monique wil liever niet herkenbaar op foto. Slechts een handvol mensen uit haar omgeving weet dat zij in 2004 werd verkracht door Steve Bakelmans.
Volledig scherm
PREMIUM
Monique wil liever niet herkenbaar op foto. Slechts een handvol mensen uit haar omgeving weet dat zij in 2004 werd verkracht door Steve Bakelmans. © Jan Aelberts

Eerste slachtoffer Steve Bakelmans doorbreekt stilzwijgen: “Zelfs mijn kinderen weten het niet”

Jarenlang heeft Monique (73) geprobeerd om Steve Bakelmans uit haar leven en uit haar hoofd te verbannen. Maar sinds de moord op Julie Van Espen ligt ze 's nachts wéér wakker van hem. En is ze overdag wéér een bange muis. Bakelmans verkrachtte Monique vijftien jaar geleden - ze was toen 58, hij 23. "Ik schaam me daarvoor. Zelfs mijn kinderen weten het nog altijd niet."

30 reacties

 • Elke Celis

  2 jaar geleden
  Dank u Monique, voor je aangifte, voor je moed, voor je getuigenis! Ik wens je rust toe in je leven xxx
 • Dirk Vermaelen

  2 jaar geleden
  Dit gedachtegoed. De schuld leggen bij de overheid is zo typisch Amerikaans. Op deze manier nodigen we de overheid uit om als big Brother op te treden. We verplichten hem zelfs. Heren, dames ik blijf erbij, verantwoordelijkheid begint bij het individu zelf. Besef van realiteit zou veel verhelpen.
 • VEERLE RUBENS

  3 jaar geleden
  Beste Patrick De Pauw jij doet het overkomen alsof het de schuld is van de slachtoffers... Nee de enige schuldige is hijzelf. Ik ken vrouwen die verkracht geweest zijn en als slachtoffer van verkrachting ben je vernederd en denk je meestal ze gaan mij toch niet geloven ze worden dan meestal nog eens bedreigd ook zodat ze zouden zwijgen het is het woord van het slachtoffer tegen dat van de dader je moet sterk zijn om zoiets aan te vechten... Monique heeft trouwens toen wel klacht ingediend
 • Maria Scheuts

  3 jaar geleden
  Sommige mannen menen vrouwen te moeten verwijten dat zij het destijds niet aangaven. En dat komt omdat mannelijke politieagenten de vrouwen toch niet geloven en liever partij trekken voor hun seksegenoten, een soort misplaatste solidariteit die vrouwen niet kennen. Zelfde probleem met misbruik binnen de kerk en andere instellingen.
 • GILLIS VAN LAETHEM

  3 jaar geleden
  hoelang zat hij vast ? heeft hij wel vastgezeten en gerecht is ongeloofwaardig en onbekwaam en met jaren erger en luier .
 1. PREMIUM

  Stemming abortuswet kan over de zomer getild

  Als er donderdag gestemd wordt over de versoepelde abortuswet, zullen zeker niet alle parlementsleden van 'pro-partijen' Groen, Open Vld en MR het groene knopje induwen. Het inhoudelijke debat draait nu op volle toeren en vooral de depenalisering van abortus - waardoor de arts bijna volledig buiten vervolging wordt gesteld - kan voor een aantal parlementairen niet door de beugel. Met een amendement kan daar mogelijk een mouw aan gepast worden, wat het abortusdossier kan evacueren tot na de zomer.
 2. PREMIUM

  N-VA: "Iets anders dan tand trekken"

  In een opiniestuk dat vandaag in 'De Morgen' verschijnt, trekken N-VA-voorzitter Bart De Wever en Kamerlid Valerie Van Peel van leer tegen de wijziging van de abortuswet. Ze verwijten de voorstanders dat die abortus willen herleiden tot een gewone medische handeling, "vergelijkbaar met het trekken van een tand". Zo hebben ze grote problemen met de verlenging van de termijn waarbinnen abortus mogelijk is. "In bijna heel Europa ligt die tussen tien en twaalf weken. Dat heeft een reden: de foetus is dan maximaal 6 cm groot en de abortus gebeurt met een curettage. Op achttien weken, de helft van een zwangerschap, kan de foetus al zo'n 20 cm zijn en is er een minibevalling of verwijdering met instrumenten nodig. Dat leidt tot een grotere kans op complicaties en is ingrijpender voor de foetus, de moeder én de arts."