Jan Loos (links) en Maarten Goethals (rechts)
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Loos (links) en Maarten Goethals (rechts) © Joel Hoylaerts / Photo News

Eerste dubbelinterview met gezworen vijanden over wolven in Vlaanderen: “Ik blijf erbij, Naya is gedood door jager”

Sinds Vlaanderens eerste wolf in tweehonderd jaar - Naya - in mei vorig jaar van de radar verdween in de natuur rond Leopoldsburg, laat Jan Loos van welkomwolf.be geen kans onbenut om de banvloek over jagers uit te spreken. "Want zij hebben Naya opzettelijk vermoord, daar neem ik geen woord van terug." Gevolg? Enorme reputatieschade binnen de Vlaamse jagerij. "Ik word zelfs vergeleken met Hitler en Dutroux", zegt Maarten Goethals van de Hubertus Vereniging Vlaanderen. "Het fatsoen is volledig wég."

80 reacties

 • Jil Heirman

  9 maanden geleden
  In sommige landen leven mensen in harmonie met de wilde beren in hun buurt. Met wat kennis en respect lukt dat blijkbaar vlotjes. Hier is er een bijna komische hysterie om elk wild dier dat er al eens gespot wordt.
 • Jean Marchand

  9 maanden geleden
  Weeral laat de overheid de boel op zijn beloop en is verantwoordelijk voor de hele heisa die van kwaad naar erger gaat. Het is mij duidelijk dat er teveel onerische jagers rondlopen met teveel invloed bij die overheid in dit apenland. Tijd dat de jacht wordt geopend!
 • louis reinquin

  11 maanden geleden
  Volledig mee eens Tom de Winter. Dat heeft wijlen Prof. Etienne Vermeersch reeds aangehaald begin jaren 70. Wat is ermee tot op heden gebeurd . Niks Jong, twee keer niks.
 • Michel Ernemann

  11 maanden geleden
  Wolven maken deel uit van het biotoop en ze waren er lang voor de mens er was. Ze zijn zeer nuttig voor fauna en flora door wildbeheer. Er bestaan voldoende studies daar omtrent. Bv. studie van het Yellowstone park. Jagers, integendeel, hebben geen enkel nut en laat ons ook niet vergeten dat het de "mensen" zijn die de natuur uit balans hebben gebracht. En hou eens op met die fabeltjes dat wolven mensen aanvallen. Dit is totaal onjuist. Zoek, de objectieve, informatie op het net.
 • Dirk Robbrecht

  1 jaar geleden
  Is ook zo laat de jacht aan diegene die ervan moeten leven waarom moeten jullie die beestjes afschieten dat is toch maar enkel voor eigen gewin ik kan jullie gerust stellen r wordt zoveel gekweekt dat we jullie “ diensten “ best kunnen missen
 1. Jagersvereniging blikt terug op de moord op Naya: “Nee, we worden niét nerveus als er nieuwe wolven rondlopen”
  PREMIUM

  Jagersvere­ni­ging blikt terug op de moord op Naya: “Nee, we worden niét nerveus als er nieuwe wolven rondlopen”

  De jachtsector kende een moeilijk jaar. ‘Helden’ om de everzwijnenplaag in te dijken. ‘Vijanden’ nadat wolvenkenners Jan Loos en Sil Janssen ze beschuldigden van de 'moord’ op wolvin Naya. “Dat kwam héél hard aan bij veel jagers", zegt Jochen Hermans, voorzitter van Hubertus Vereniging Limburg. Wolf August rooft er intussen op los en doodde enkele dagen geleden in de Kempen nog een kangoeroe. Hart vasthouden voor een Naya 2.0-scenario.
 2. PREMIUM

  8,4% van nieuwe wagens is hybride

  Door de coronacrisis daalde de autoverkoop in de eerste helft van dit jaar in ons land met bijna een derde. Er werden 216.605 nieuwe personenwagens ingeschreven, 30,2% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Hybridewagens bleken niettemin opvallend populair, vooral bij bedrijven. Hun marktaandeel bedroeg 8,4%, tegen 4,8% in 2019. Daardoor lag de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto's ook historisch laag, zegt de sectorfederatie Febiac. In 2019 bedroeg die 121,2 gram per kilometer - toen een lichte stijging tegenover 2018 -, tijdens de eerste helft van dit jaar ging het om 112,6 gram per kilometer. De toename ging vooral ten koste van de benzinewagens, die hun marktaandeel van 61,6% naar 56,5% zagen terugvallen.
 1. Dit is de ongelofelijk schattige Ponkey de shezel
  Play

  Dit is de ongelofe­lijk schattige Ponkey de shezel

 2. In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"
  Play

  In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"