Een vechtscheiding, dat keuren we meer dan vroeger af: "Uit elkaar gaan mag geen pijn meer doen"

IN MAAND WAARIN TWEE SCHEIDINGEN IN DRAMA'S EINDIGEN

iStock
"Een vechtscheiding, dat keuren we meer dan vroeger af. Scheiden doet nog altijd lijden, maar het moet goéd geregeld zijn." Het is een opvallende vaststelling van experts in een maand waarin twee scheidingen dramatisch afliepen.

"Ik schrik er vaak van dat koppels die aan het scheiden zijn dénken dat ze alles in goeie verstandhouding moeten regelen. Dat ze moeten blijven communiceren, alsof ze nog steeds de beste vrienden zijn. Dat ze geen emoties mogen hebben, omdat dat niet meer hóórt bij zoiets banaals als een scheiding. Want dat is wat we ervan gemaakt hebben: uit elkaar gaan, mag geen pijn meer doen. Terwijl scheiden toch nog altijd doet lijden."

Aan het woord: een professionele bemiddelaar bij echtscheidingen. Het is druk op zijn kantoor, zo kort na de zomer. Het is immers een bekend gegeven: koppels stellen de definitieve beslissing om hun wankelende huwelijk op te zeggen uit tot na de vakantie. Hetzelfde fenomeen doet zich voor begin januari, want de feestdagen zijn toch ook nog zo'n familiemoment dat je niet wil verstoren.

Hij ziet elke week verschillende koppels, waarmee afspraken worden gemaakt over co-ouderschap, over wie met de zoon naar het voetbal zal blijven rijden en met de dochter naar de paardrijles. Over hoe ze hun huisraad gaan verdelen en hun herinneringen in bestofte fotoboeken. Over hoe ze later, als de kinderen groot zullen zijn, de studiekosten zullen verdelen. Over hoe ver de nieuwe partner mag gaan in zijn of haar bemoeienissen in opvoedingskwesties.

Je hebt 23% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant