Ecolo wil Nederlands verplichten in Franstalig onderwijs

Illustratiebeeld.
BELGA Illustratiebeeld.
Ecolo wil het Nederlands als tweede taal verplicht maken in het Franstalig onderwijs. De scholen in de buurt van de Duitstalige gemeenschap zouden ook voor Duits als verplichte tweede taal kunnen kiezen. Vandaag kan een leerling in het Franstalig onderwijs z'n hele schoolcarrière doorbrengen zonder een les Nederlands gevolgd te hebben. 

Ongeveer een derde van de leerlingen volgt nu lessen Nederlands in het Franstalige secundair. In 2022 zou elke leerling in het Franstalig onderwijs vanaf het derde leerjaar verplicht Nederlands of Duits moeten volgen, vindt Ecolo. "Het verankeren van de drie landstalen in alle scholen is noodzakelijk voor de eenheid en de toekomst van België", klinkt het. "Door het leren van een tweede taal kunnen er gemakkelijker bruggen tussen de gemeenschappen gebouwd worden." 

Het Waalse regeerakkoord maakte al een opening, maar voorlopig is er nog geen actie ondernomen. De Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) wil eerst een brede consultatie doen bij de bevolking voor ze het debat wil openen. Maar Ecolo wil er vaart achter zetten: "Het debat zou zeker dit jaar nog van start moeten gaan.”Alle artikels uit de krant

103 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Sinnesael

  Ecolo zegt dit wellicht enkel om de PS te je nen, want waarom zou men dat nu invoeren als men vroeger het Nederlands steeds heeft geboycot? Zien de politici in Wallonië dan echt niet in dat ze ver achterop lopen tov hun Vlaamse collega's die meestal vlotjes Frans EN Engels spreken? Wallonië, de wereldregio op zichzelf?

 • Karel Tichmann

  Hier kan ik best warm voorlopen: "Ecolo wil Frans verplichten in Vlaamstalig onderwijs". En het eeuwige taal probleem is snel opgelost.

 • dirk govaerts

  Jacques , Frans stelt als wereld taal niet zo veel voor , enkel in de voormalige koloniën wordt het gebruikt . Engels , Russisch en het Chinees worden de wereldtalen omdat dat de grote machten zijn in de wereld .

 • Karel Tichmann

  De mogelijkheid om een gewoon normaal land zijn, zonder dat de bevolking de taal van het land spreekt. Is niet mogelijk, het probleem is de bevolking niet de taal...

 • Martin Soetaert

  Nederlands verplichten ??? Geen nederlands spreken ... geen diploma ... net zoals in vlaanderen en geen job. Als vlaming wordt er geeist dat je 2 talig bent dus idem voor de walen !!