Dubbelinterview De Wever-Van Besien: "Verwacht geen bocht. Wij met N-VA: gaat niet gebeuren"

WIE WORDT BURGEMEESTER VAN ANTWERPEN?

Jan Aelberts
"Niets droogt sneller dan een traan. Cicero." Bart De Wever (N-VA) heeft zijn Latijnse spreuk al klaar, mocht het morgen mislopen. "Huilen zou ik niet, maar de sjerp moeten afgeven zou er heel zwaar inhakken." Wouter Van Besien, zijn grote uitdager, beseft dat hij alles of niets speelt door N-VA uit te sluiten. "Maar u moet van mij geen bocht verwachten." De vraag of de Groen-kopman niet de 'carrure' mist om Antwerpen te leiden, wuift de burgemeester weg. "Dat zei men over mij ook. En kijk nu eens."

Ze weten het gewoonweg niet, hoe de Sinjoren zondag de kaarten zullen schudden, de twee absolute tenoren van de Antwerpse kiesstrijd. "We zitten in een periode waarin elke politicus de voeling kwijt is", lacht De Wever (47). "De ene partijgenoot komt binnen en zegt: 'Ik ben op straat geweest en ik voel dat wij ongelofelijk gaan winnen.' Waarna de ander belt en zegt: 'Man, het wordt een ramp.' Je weet niet meer waarop je nog kan vertrouwen en of wat wij zeggen in al die debatten enige impact heeft."

Blij dat de strijd gestreden is, heren? Na elfendertig debatten zijn jullie elkaar vast kotsbeu of treedt er stockholmsyndroom op?

De Wever: "Elkaar? Ik kan mezélf bijna niet meer zien. De 'verantwerpsing' van de verkiezingen is doorgeschoten. Mijn ambitie om Antwerpen weer aan de top van de politieke voedselketen te krijgen, is té goed gelukt."

Van Besien (46): "Hoe de strijd genationaliseerd is, stoort mij vooral. Voor mij gaan deze verkiezingen over de uitdagingen en problemen van Antwerpen en niet over de impact op de Wetstraat."

Kunnen jullie elkaar nog verrassen? Ontdekken jullie nog onvermoede trekjes van pakweg emotionele ongeschiktheid?

Van Besien: "Ik heb Bart altijd een rechtlijnig politicus gevonden, maar ik sta wel te kijken hoe hij is beginnen te zwalpen. Tot voor kort klonk het dat Groen deze stad terug naar de tijd van paard en kar wou katapulteren, maar plots vindt N-VA propere lucht en duurzame mobiliteit wél belangrijk. Opmerkelijk."

De Wever: "Gaan we die toer op? Als je als stad op de zevende plaats staat in de Kopenhagen-index, dan is dat de vrucht van jaren werk, niet van enkele weken. Maar dit is de valse tegenstelling die Groen nu al maanden opbouwt. Zij zijn voor propere lucht, dus ben ik voor giftige. Onzin, natuurlijk. En Wouter doet dit vooral om het niet over andere thema's te moeten hebben, waarover wij wél fundamenteel van mening verschillen en nooit tot een akkoord kunnen komen. Ik heb het over veiligheid, identiteit en drugs."

Je hebt 15% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • herman de genst

  Zondag is de dag waarop we simpelweg moeten gaan kiezen wie er in ons zakken mag zitten , geen stem uitbrengen dan is het dom om de verplaatsing te maken , de verplaatsing niet maken en niet gaan stemmen kan je geld kosten ? dus daar begint het al .

 • Francois saas

  Na het zien van een aantal interviews deze week van Groen , ben ik wel geschrokken dat het zeker geen democratische partij is , ook hebben ze kritiek op NVA en VB,maar ze zijn erger dan het vlaams Belang vind ik. NVA is ook niets voor mij ...ik weet het niet meer.

 • jan pharma

  Bereidt U voor op "de val van Antwerpen" indien Van Besien het zou halen...Dan geldt er nog maar één regel: "wie niet weg is, is gezien"...

 • Bene Devos

  VB zou liefst van al meedoen met rood. Die leggen ze watten eronder, geen kwaad woord over de sossen van VB. Eens op letten!

 • Etienne De Bondt

  Van Gezien of je al of niet mee gaat met Nv- A dat beslis jij niet maar je partijbestuur. Mee besturen in de grootste stad van Vlaanderen laat niemand liggen, dus het zal voor jou na zulke uitspraak buigen of een afscheid zijn.