Drie op de vier Vlamingen vinden dat het levenstempo vandaag een stuk hoger ligt dan vijf jaar geleden.
Volledig scherm
Drie op de vier Vlamingen vinden dat het levenstempo vandaag een stuk hoger ligt dan vijf jaar geleden. © Thinkstock

Driekwart Vlamingen vindt dat tempo laatste vijf jaar verhoogd is: “Het leven gaat te snel, meneer”

Drie op de vier Vlamingen vinden dat het levenstempo vandaag een stuk hoger ligt dan vijf jaar geleden. Dat is één van de voornaamste conclusies uit de grote 'Ritme van Vlaanderen'-bevraging van deze krant. "We moeten erover waken dat we niet onverdraagzaam worden als het wat trager gaat dan we zouden willen."

95 reacties

 • censor

  2 jaar geleden
  Meerdere factoren spelen een rol in deze waanzinnige tijden...werkdruk, kinderen, invullen vrije tijd, naar ginder en naar daar....vastzitten in files..wegwerkzaamheden, en belastingdruk.....duurdere tijden, wachten aan de kassa's ....dure energie....dat maakt een mens zo moeeee........en ongerust...en dat sloopt energie.
 • jammy cappon

  2 jaar geleden
  Werkdruk is idd de laatste jaren ferm toegenomen. Ben zelf al 39 jaar aan het werk, vroeger was het werk veel relaxter, rustiger. Men werkte zijn uren en ging naar huis. Nu is er de laptop en I-phone waardoor werknemers geacht worden op ieder moment van de dag bereikbaar te zijn. Datgene wat het werken zou moeten vergemakkelijken keert als een boemerang in je gezicht terug.
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Het is ook mogelijk om je arbeidscontract te interpreteren zoals Acerta dat doet. Dan kan je het werk spreiden door verder te werken in het weekend, je verlof, de feestdagen. Dat verlaagt de druk van het moment. In het onderwijs doen ze dat al.
 • Tom Haex

  2 jaar geleden
  Ik wou soms dat ik maar 40 uur per week kon werken, maar jammer genoeg zit ik er wekelijks ver boven.
 • WALTER WIELANDT

  2 jaar geleden
  opfokken? ik werkte vroeger(jaren 60 ) 40 uur per week en had nog tijd over , ben er nu zonder stress al 75 mee geworden !
 1. PREMIUM

  Bouwverlof

  Projectontwikkelaar Huyzentruyt pleit voor het afschaffen van het collectief bouwverlof. Hij meent dat men de bouwvakkers niet moet dwingen gezamenlijk in de duurste periode verlof te nemen. De maand juli is inderdaad de meest aangewezen maand om te blijven werken in 'den bouw'. En als er afspraken kunnen gemaakt worden met toeleveringsbedrijven zoals betoncentrales, moet het mogelijk zijn door te werken. Zo kunnen oudere bouwvakkers, die privé niet meer gebonden zijn aan de schoolvakantie, verlof nemen in de rustiger en vooral goedkoopste verlofmaanden zoals juni en september. Als betoncentrales onderling afspraken maken om de toelevering te waarborgen, kan er volgens mij geen probleem zijn. Hubert Buysse, Deinze
 2. PREMIUM

  Van Tante Terry tot Jo De Poorter

  In 62 jaar passeerden 45 omroepers: 7 mannen en 38 vrouwen. Irène Beval was in 1953 de eerste, maar moest een jaar later al vertrekken. Haar opvolgers Paula Semer, Nora Steyaert en 'Tante' Terry Van Ginderen waren vanaf 1954 succesvoller. In de jaren 70 doken de eerste mannelijke omroepers op: Bruno Schevernels, Luc Appermont en Paul Codde. Andrea Croonenberghs was met een carrière van 26 jaar het langst in dienst. Veel BV's begonnen als omroeper op de VRT, onder wie Gert Verhulst, Jo De Poorter, Evy Gruyaert en de betreurde Yasmine. Ook VTM werkte sinds zijn start met omroepsters, maar stopte er in 2008 mee. (DBJ/MC)
 3. Moeder bezorgd na bezoek Walibi: "Coronaregels niet gerespecteerd"
  PREMIUM

  Moeder bezorgd na bezoek Walibi: "Coronare­gels niet gerespec­teerd"

  Een bezorgde moeder uit Erpe-Mere slaat alarm over de drukte in Walibi. De vrouw, die anoniem wil blijven, zegt dat het park de veiligheidsregels dit weekend amper respecteerde. "Mensen stonden vaak zonder mondmasker dicht bij elkaar in de rij voor de attracties. Groepjes uit verschillende 'bubbels' moesten ook bij elkaar in de karretjes zitten. Het is dat ik mijn zoontje niet wilde teleurstellen - anders was ik direct vertrokken. Walibi verzekerde me dat er maximaal 3.000 mensen tegelijk in het park mochten. Naar mijn gevoel waren dat er veel meer."
 1. Een 300 jaar oude eik verplaatsen door een stad? Dat doe je zo
  Play

  Een 300 jaar oude eik verplaat­sen door een stad? Dat doe je zo

 2. De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"
  Play

  De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"