Driekwart van huurders sociale woning betaalt meer door nieuwe berekeningsregels

David Legreve
76% van de huurders betaalt meer voor z'n sociale woning door de nieuwe berekeningsregels. Sinds de invoering op 1 januari ligt de maandelijkse huurprijs gemiddeld 38 euro hoger. Dat blijkt uit cijfers die PVDA opvroeg. Vlaams minister van Wonen Mathias Diependaele (N-VA) toont zich bereid om bij te sturen, maar niet om terug te draaien.

Wie een sociale woning huurt bij Volkshuisvesting Willebroek betaalt sinds 1 januari 63 euro per maand meer. Bij ABC Gent is de maandelijkse huur met 53 euro gestegen. Bij de Sint-Niklase Huisvestingsmaatschappij en het Kempisch Tehuis is de stijging minder fors - respectievelijk 22 en 28 euro per maand extra. "De huurinkomsten stijgen bij alle huisvestingsmaatschappijen die we hebben onderzocht, met gemiddeld 38 euro. Maar ook prijsstijgingen van 200 euro en meer zijn jammer genoeg geen uitzonderingen", zegt Tom De Meester, Vlaams parlementslid van de PVDA, die de steekproef bij tien van de tachtig sociale huisvestingsmaatschappijen uitvoerde. "Maar liefst 76% van de sociale huurders moet sinds 1 januari meer huur betalen. Bij vier huisvestingsmaatschappijen is dat zelfs 90%."

Afhankelijk van de maatschappij, zag tot 93% van de sociale huurders de prijs stijgen.
HLN Afhankelijk van de maatschappij, zag tot 93% van de sociale huurders de prijs stijgen.

Nieuw instrument

Die stijgingen zijn een gevolg van de nieuwe manier waarop de sociale huurprijs wordt berekend sinds 1 januari dit jaar. Vroeger bepaalden de verhuurder en de notaris de marktwaarde van een sociale woning. Nu is er een nieuw instrument: de sociale huurschatter van het Agentschap Wonen-Vlaanderen. Die baseert zich op 17 kenmerken van een woning. De inkomsten van de huurders worden ook anders bekeken. Alle gezinsleden vanaf 18 jaar die een (vervangings)inkomen hebben, tellen mee. Tot nu toe lag de grens op 25 jaar.

En dan is er nog de energiecorrectie: een huurder moet voortaan een stukje terugbetalen van de investeringen in energiezuinigheid die een huisvestingsmaatschappij sinds 2006 in een woning heeft gedaan, of die woning nu nieuw is of gerenoveerd. Volgens het Vlaams Huurplatform kan die energiecorrectie variëren tussen 5 en 26 euro extra. Hoe recenter een woning is, hoe hoger de rekening. "De regularisatie van de prijs was nodig, na acht jaar", reageert Vlaams minister van Wonen Mathias Diependaele (N-VA). "De nieuwe berekening is ook correcter: wie inwonende kinderen met een job heeft, heeft immers een hoger inkomen. Dat tellen we voortaan mee. Gaan de kinderen daarna het huis uit, dan zal de huurprijs omlaag gaan."

Meest getroffen

Voor PVDA moet de nieuwe berekening teruggedraaid worden, maar daar kan volgens Diependaele geen sprake van zijn. Hij laat wel de mogelijkheid open om de regeling nog aan te passen. "Maar alleen voor mensen met inwonende volwassenen met een handicap, die ouder dan 21 jaar zijn", klinkt het. "Hun inkomensvervangende tegemoetkoming wordt ook meegeteld. Misschien is daar een bijsturing nodig. We zullen dat na 31 januari bekijken: tot dan hebben de sociale huisvestingsmaatschappijen de tijd om hun nieuwe prijzen door te sturen. We zullen dan een analyse maken. Blijkt dat de stijging voor die groep te groot is, dan zullen we dat aanpassen en het verschil vanaf 1 januari ook terugbetalen."Alle artikels uit de krant

81 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Voor een sociale woning mag een koppel 37.000 euro netto inkomen hebben goed gelezen netto dit is een inkomen van meer dan 3000 euro per maand + 2250 euro per persoon ten laste. Dit bedrag zou men moeten verlagen als men dit inkomen heeft hoeft men geen sociale woning.

 • Gino Denil

  Uit die maatregel blijkt helemaal niet dat driekwart te weinig betaald heeft, Jef Lois. Daar blijkt enkel uit dat de Vlaamse regering haar sociale huurprijzen nu berekend heeft op de woekerprijzen van de private markt en er nog een energiebelasting boven op gelegd heeft.

 • Gino Denil

  Artikel 23 van de grondwet stelt: "Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden. Dit recht omvat het recht op een behoorlijke huisvesting". De overheid schiet hier zwaar tekort. Ofwel moet ze met meer, betere en betaalbare sociale woningen de woningmarkt bijsturen. Of anders ingrijpen en de private huurmarkt beter reguleren met het opleggen van betaalbare prijzen en het effectief controleren van de kwaliteit.

 • Natacha Van Hamme

  Als de woning dan nog in perfecte staat zou zijn volledig mee akkoord , maar de krotten waar de schimmel van de vochtigheid de muren opkruipt vind ik het wel schandalig . Meer huur is deftig wonen simpel en alles behalve profiteurs wij betalen gelijk iedereen ons electriciteit en water want de meeste denken ook dat we daar vermindering op hebben zeker . Moesten wij privé kunnen huren wel heel graag zelf

 • François THIJS

  Als er profiteurs tussen zitten, is het de taak van de overheid om die er tussenuit te halen. Maar dat doe je niet met de huur op te slaan, omdat je dan vooral de kleine inkomens treft. Maar ja, dit past natuurlijk weer in de tactiek van de N-VA. Mensen tegen elkaar opzetten. En inderdaad, denk er ook eens aan dat de overheid op dit ogenblik hogere inkomens aantrekt, om zo meer inkomsten te genereren. Die brengen immers meer op, dan de kleine. Dat verschil in kan soms oplopen tot 400 euro/maand.