David Legreve
Volledig scherm
© David Legreve

Driekwart van huurders sociale woning betaalt meer door nieuwe berekeningsregels

76% van de huurders betaalt meer voor z'n sociale woning door de nieuwe berekeningsregels. Sinds de invoering op 1 januari ligt de maandelijkse huurprijs gemiddeld 38 euro hoger. Dat blijkt uit cijfers die PVDA opvroeg. Vlaams minister van Wonen Mathias Diependaele (N-VA) toont zich bereid om bij te sturen, maar niet om terug te draaien.

81 reacties

 • Jean West

  1 jaar geleden
  Voor een sociale woning mag een koppel 37.000 euro netto inkomen hebben goed gelezen netto dit is een inkomen van meer dan 3000 euro per maand + 2250 euro per persoon ten laste. Dit bedrag zou men moeten verlagen als men dit inkomen heeft hoeft men geen sociale woning.
 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Uit die maatregel blijkt helemaal niet dat driekwart te weinig betaald heeft, Jef Lois. Daar blijkt enkel uit dat de Vlaamse regering haar sociale huurprijzen nu berekend heeft op de woekerprijzen van de private markt en er nog een energiebelasting boven op gelegd heeft.
 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Artikel 23 van de grondwet stelt: "Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden. Dit recht omvat het recht op een behoorlijke huisvesting". De overheid schiet hier zwaar tekort. Ofwel moet ze met meer, betere en betaalbare sociale woningen de woningmarkt bijsturen. Of anders ingrijpen en de private huurmarkt beter reguleren met het opleggen van betaalbare prijzen en het effectief controleren van de kwaliteit.
 • Natacha Van Hamme

  1 jaar geleden
  Als de woning dan nog in perfecte staat zou zijn volledig mee akkoord , maar de krotten waar de schimmel van de vochtigheid de muren opkruipt vind ik het wel schandalig . Meer huur is deftig wonen simpel en alles behalve profiteurs wij betalen gelijk iedereen ons electriciteit en water want de meeste denken ook dat we daar vermindering op hebben zeker . Moesten wij privé kunnen huren wel heel graag zelf
 • François THIJS

  1 jaar geleden
  Als er profiteurs tussen zitten, is het de taak van de overheid om die er tussenuit te halen. Maar dat doe je niet met de huur op te slaan, omdat je dan vooral de kleine inkomens treft. Maar ja, dit past natuurlijk weer in de tactiek van de N-VA. Mensen tegen elkaar opzetten. En inderdaad, denk er ook eens aan dat de overheid op dit ogenblik hogere inkomens aantrekt, om zo meer inkomsten te genereren. Die brengen immers meer op, dan de kleine. Dat verschil in kan soms oplopen tot 400 euro/maand.
 1. Leuven stuurt vluchtelingen terug naar verdachte huisjesmelker: “We moesten ingaan op dit aanbod”

  Leuven stuurt vluchtelin­gen terug naar verdachte huisjesmel­ker: “We moesten ingaan op dit aanbod”

  Het OCMW Leuven heeft een oplossing gevonden voor de vluchtelingen die al een maand op hotel moeten verblijven omdat zij slachtoffer zijn van de familie Appeltans - die van huisjesmelkerij wordt verdacht. Ze kunnen een huurcontract tekenen in een ander gebouw van Appeltans. Wie weigert, staat op straat. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. “Totaal absurd”, vindt het huurdersplatform. De Leuvense oppositiepartijen halen snoeihard uit naar het stadsbestuur.
 1. Familie Coppens waagt zich aan de Surström­ming Challenge
  Play
  Camping Coppens

  Familie Coppens waagt zich aan de Surström­ming Challenge

 2. Met deze witte verf kan je bij warm weer flink wat uitsparen
  Play

  Met deze witte verf kan je bij warm weer flink wat uitsparen