Drie procent extra pensioen voor 20.000 contractuele ambtenaren

Illustratiebeeld.
ANP XTRA Illustratiebeeld.
19.793 contractuele ambtenaren krijgen 3% extra pensioen. De overheid voorziet daarvoor 32 miljoen euro per jaar.

De maatregel dient als pleistertje op de wonde voor een eerdere hervorming: minister van Pensioenen David Bacquelaine (MR) heeft er twee jaar geleden immers voor gezorgd dat ambtenaren alleen nog een ambtenarenpensioen krijgen voor de jaren dat ze vastbenoemd zijn. Vroeger had ook wie pas helemaal aan het einde van zijn carrière zo'n benoeming kreeg, recht op een volledig ambtenarenpensioen.

In de plaats komt nu een aanvullend pensioen van 3% voor het contractuele overheidspersoneel, dat volledig door de overheid wordt gefinancierd. Een ambtenarenpensioen ligt immers beduidend hoger: gemiddeld 2.618 euro, ten opzichte van 1.558 euro voor contractuelen. "Met dit aanvullend pensioen lossen we een onrechtvaardigheid op", aldus minister Bacquelaine. "Contractuele werknemers verrichten vaak hetzelfde werk als statutaire ambtenaren, maar toch beschikken ze over een lager pensioen."

Wie jaarlijks 36.000 euro bruto verdient, zal op die manier na 45 jaar dienst ruim 97.000 euro extra kapitaal hebben opgebouwd. De overheid heeft voor deze verhoging in de begroting sinds 2016 al jaarlijks 32 miljoen extra voorzien, maar de definitieve goedkeuring liet op zich wachten.Alle artikels uit de krant

32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Wouters

  Ongelofelijk puur bedrog naar de mensen die in de privé werken

 • Peter Janssen

  Ze delen uit aan wie een hoger pensioen heeft en komen het halen bij wie al maar een aalmoes als pensioen heeft langs andere weg. Rijken rijker maken en armen armer maken, télkens weer.Eerst om te sussen iets afpitsen om dan terug bij te geven,net als politiekers die inleveren: eerst 10% verhogen om dan 5% in te leveren..winst: 5%, inlevering: NUL!

 • Jennifer Peeters

  raf peeters. Ik geef je 100% gelijk!!!

 • raf peeters

  Kan je 't normaal noemen dat de heren ,dames onderwijs pensioenen hebben van 2600 euro en dat voor een loopbaan waar ze jaarlijks amper 6 maand "werken", misschien moest men daar maar eens beginnen beperken tot 1600€ en diegene met 1000€ pensioen wat meer geven.

 • Benny Buyst

  En wat met de werknemers?