Drie keer verhuisd, altijd sociale woning

OOK EX-SCHEPEN HOORNAERT WOONT IN HUIS VAN WONINGENT

Marina Hoornaert, hier als schepen van de stad, woont al sinds 1972 in een sociale woning.
Gregoire De Poorter Marina Hoornaert, hier als schepen van de stad, woont al sinds 1972 in een sociale woning.
Er duiken nog meer namen op van (ex-)politici die een sociale woning betrekken. Ook Marina Hoornaert (75, sp.a) , ex-schepen bij de stad Gent en huidig bestuurder bij WoninGent, betrekt een sociale woning. "Al sinds 1972. Ik betaal de marktprijs van 695 euro voor een appartement met één kamer", zegt ze.

Siegfried Bracke (N-VA) lanceerde gisteren een oproep om een lijst te publiceren van alle socialisten die in een sociale woning wonen. "Gooi die lijst op het internet. Dan zijn we er van af." Eerder deze week raakte Anne Schiettekatte (fractieleider van de sp.a) in het oog van de storm omdat ze in een sociale woning woont op het eiland Malem. Legaal en ze betaalt de marktprijs. Velen stellen zich er toch vragen bij gelet op de wachtlijst met daarop 11.119 mensen voor een sociale woning in Gent.

Ook ex-schepen Marina Hoornaert, de enige vrouwelijke feestenburgemeester die Gent al gehad heeft, blijkt in een sociale woning te wonen in de Verpleegsterstraat. Volgens een bron bij WoninGent is het fenomeen van begoede huurders van sociale woningen algemeen bekend bij de sociale huisvestingsmaatschappij. "Ze worden smalend 'de miljonairs' genoemd. Het zijn mensen die ooit een sociale woning hebben gekregen, volledig wettelijk, maar intussen wel meer dan voldoende geld verdienen om op de reguliere markt te huren. Marina Hoornaert is er zo één want haar pensioen na een politieke carrière moet ruim volstaan. In totaal zijn er zo dertig tot vijftig huurders", klinkt het.

En weer die mix

Marina Hoornaert was van 2000 tot 2006 schepen in Gent. Ze had toen nog zes andere betaalde mandaten. Vanaf 1990 werkte ze ook negen jaar als sociaal bemiddelaar voor de socialistische vakbond ABVV. Vandaag is ze nog lid van de raad van bestuur van WoninGent. Ze stopt het feit dat ze in een sociale woning woont niet weg.

"Dat heeft al in alle kranten gestaan in 2004", zegt ze. "Ik woon inderdaad al in een sociale woning sinds 1972. Toen waren de loonvereisten voor een sociale woning nog niet zo scherp als nu. Ik ben drie keer verhuisd van de ene sociale woning naar de andere, steeds in de Verpleegsterstraat. Vandaag woon ik in woonblok Amanda Foket, in een appartement met één slaapkamer. Ik betaal daarvoor de marktprijs van 695 euro. Ik heb wel ooit in een appartement met twee slaapkamers gewoond, maar daarvoor kwam ik niet meer in aanmerking. Ik woon in een gebouw met een goede mix en dat vind ik leuk." In 2004 vroeg Vlaams Belang al het ontslag van Hoornaert. Daar werd niet op ingegaan.

De woning van Hoornaert valt niet te vergelijken met de sociale woningen die deze week in beeld kwamen. Het gaat om een gloednieuw (gebouwd in 2009)en kraaknet gebouw.Alle artikels uit de krant

65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van den Bossche

  Ja vele "socialisten" ? uit de politieke wereld staan altijd op de eerste rij om "aan te schuiven" écht héél "sociale komedianten" .

 • Jonathan Van hoorebeke

  Ze moest haar schamen!

 • Helene Wagemans

  Laat de 'millionairs' die zo trots zijn op 700 euro huur plaats maken voor 'arme' mensen die zo'n hoge huur niet aankunnen ,daar zijn sociale krotten voor en niet voor goed verdienende dikke nekken

 • Luc Vande Cauter

  Regeltjes oh zo veel en oh zo graag, maar toch oh zo graag veel liever alleen voor de anderen....raar trouwens dat ik nog niet ergens ter verantwoording lees dat dit schuld van TF of BDW zou zijn..... is nog vroeg, dus kan nog komen, haha.

 • Wilfried Vanden Berg

  En ze is er zelfs niet voor beschaamd,de graaister .