Drie keer verhuisd, altijd sociale woning

OOK EX-SCHEPEN HOORNAERT WOONT IN HUIS VAN WONINGENT

Marina Hoornaert, hier als schepen van de stad, woont al sinds 1972 in een sociale woning.
Gregoire De Poorter Marina Hoornaert, hier als schepen van de stad, woont al sinds 1972 in een sociale woning.
Er duiken nog meer namen op van (ex-)politici die een sociale woning betrekken. Ook Marina Hoornaert (75, sp.a) , ex-schepen bij de stad Gent en huidig bestuurder bij WoninGent, betrekt een sociale woning. "Al sinds 1972. Ik betaal de marktprijs van 695 euro voor een appartement met één kamer", zegt ze.

Siegfried Bracke (N-VA) lanceerde gisteren een oproep om een lijst te publiceren van alle socialisten die in een sociale woning wonen. "Gooi die lijst op het internet. Dan zijn we er van af." Eerder deze week raakte Anne Schiettekatte (fractieleider van de sp.a) in het oog van de storm omdat ze in een sociale woning woont op het eiland Malem. Legaal en ze betaalt de marktprijs. Velen stellen zich er toch vragen bij gelet op de wachtlijst met daarop 11.119 mensen voor een sociale woning in Gent.

Ook ex-schepen Marina Hoornaert, de enige vrouwelijke feestenburgemeester die Gent al gehad heeft, blijkt in een sociale woning te wonen in de Verpleegsterstraat. Volgens een bron bij WoninGent is het fenomeen van begoede huurders van sociale woningen algemeen bekend bij de sociale huisvestingsmaatschappij. "Ze worden smalend 'de miljonairs' genoemd. Het zijn mensen die ooit een sociale woning hebben gekregen, volledig wettelijk, maar intussen wel meer dan voldoende geld verdienen om op de reguliere markt te huren. Marina Hoornaert is er zo één want haar pensioen na een politieke carrière moet ruim volstaan. In totaal zijn er zo dertig tot vijftig huurders", klinkt het.

En weer die mix

Marina Hoornaert was van 2000 tot 2006 schepen in Gent. Ze had toen nog zes andere betaalde mandaten. Vanaf 1990 werkte ze ook negen jaar als sociaal bemiddelaar voor de socialistische vakbond ABVV. Vandaag is ze nog lid van de raad van bestuur van WoninGent. Ze stopt het feit dat ze in een sociale woning woont niet weg.

"Dat heeft al in alle kranten gestaan in 2004", zegt ze. "Ik woon inderdaad al in een sociale woning sinds 1972. Toen waren de loonvereisten voor een sociale woning nog niet zo scherp als nu. Ik ben drie keer verhuisd van de ene sociale woning naar de andere, steeds in de Verpleegsterstraat. Vandaag woon ik in woonblok Amanda Foket, in een appartement met één slaapkamer. Ik betaal daarvoor de marktprijs van 695 euro. Ik heb wel ooit in een appartement met twee slaapkamers gewoond, maar daarvoor kwam ik niet meer in aanmerking. Ik woon in een gebouw met een goede mix en dat vind ik leuk." In 2004 vroeg Vlaams Belang al het ontslag van Hoornaert. Daar werd niet op ingegaan.

De woning van Hoornaert valt niet te vergelijken met de sociale woningen die deze week in beeld kwamen. Het gaat om een gloednieuw (gebouwd in 2009)en kraaknet gebouw.Alle artikels uit de krant

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.