Doodverklaarde Antwerpse Syriëstrijder die dreigde met aanslagen in België, blijkt springlevend

Een foto van Abdellah Nouamane gepost in juni 2014.
Foto RV Een foto van Abdellah Nouamane gepost in juni 2014.
Abdellah Nouamane (23), een Antwerpse Syriëstrijder die vorige zomer dood was verklaard, blijkt nu toch nog in leven te zijn. IS deed zelfs zijn moeder geloven dat hij sneuvelde. Dat zou kunnen betekenen dat hij met plannen rondloopt voor een aanslag op westerse bodem.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nouamane is de zoon van Fatima Ezzarhouni, een moeder die probeert om de radicalisering in te dijken en ook voor de CD&V in de politiek is gestapt. Het was precies omdat zij zelf verklaarde dat haar zoon omgekomen was dat het doodsbericht geloofwaardig werd geacht. Maar de vrouw blijkt misleid te zijn door de Islamitische Staat. Veiligheidsdiensten konden immers achterhalen dat Nouamane nog altijd leeft en tot IS behoort.

lees verder onder de foto:

Syriëstrijder Abdellah Nouamane.
Kos Syriëstrijder Abdellah Nouamane.

Er zijn geruchten dat hij opgepakt werd door de Syrische Koerden, maar die zijn nog niet bevestigd. Daardoor is het ook niet duidelijk of hij nog een gevaar inhoudt voor België. Enkele jaren geleden stuurde Nouamane wel huiveringwekkende dreigementen uit aan het adres van België. “Alles gaat in de lucht in België”, zei hij toen. “Ik zou zeggen van bibliotheken tot scholen, tot ziekenhuizen, tot winkelstraten, tot discotheken. Overal waar een ongeloof heerst.” Ondertussen is hij ook één van de weinige Belgische Syriëstrijders die uitdrukkelijk veroordeeld zijn voor het plannen van een aanslag op Belgische bodem.

Een strijder doodverklaren is al vaker een IS-tactiek gebleken om hem aan de aandacht te onttrekken, zodat hij een aanslag zou kunnen plegen. Dat gebeurde ook met Abdel Hamid Abaaoud, de Molenbeekse organisator van het bloedbad in Parijs. Nouamane vertrok naar Syrië in 2013 als rekruut van Shariah4Belgium. Het jaar daarop getuigde een kompaan al dat hij er mensen zou hebben gedood.

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

Syriëstrijder Abdellah Nouamane, aka Abu Jihad al-Belgiki.
RV Syriëstrijder Abdellah Nouamane, aka Abu Jihad al-Belgiki.


Alle artikels uit de krant

106 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrizia Drowaert

  Wat doet die moeder op een verkiezing lijst? Ze dacht dat haar zoon dood was wat een klucht ze hoopt dat ze binnenkort haar zoon kan omarmen zeker. Schandalig dat dit allemaal kan in België.

 • Maurits Hoft

  Ze zullen het hier in dit België van vandaag nooit leren, zelfs in geen 100 jaar!!! Hoe achterlijk en stom gaat deze regering nog blijven handelen en hoe lang blijven wij dit aanvaarden!!! Hij is dood verklaard en ondertussen zit hij gewoon bij andere zo gezegde gesneuvelde Syrië strijders plannen te maken om aanslagen te plegen hier in België en Europa!!

 • Marc Statham

  Binnenkort zit die hier , met uitkering en sociale woning.

 • eric maier

  De Block moet hem terughalen. Ze kunnen hem proberen te berechten, en laten hem met een enkelband wat rondhangen. Wees maar zeker dat er hier al heel wat zitten, verdoken tussen de familie. Het is ook de plicht van de moslimgemeenschap hen te weren ,maar dat doen ze niet. We zijn tenslotte toch ongelovigen in hun ogen. ik wil maar zeggen dat zij ook morele plichten hebben maar het gewoon nalaten.

 • Victor OOMS

  Vlug naar hier halen zodat deze gruwel zijn gang kan gaan. wanneer mogen wij weer een wapen in huis halen om ons te kunnen verdedigen tegen dit uitschot? Op ons gerecht kunnen wij niet rekenen, want het zijn vreemdelingen, en de politie gaat handen te kort hebben om dit in te tomen.