Exclusief voor abonnees

Didier Reynders rijft eindelijk job van zijn leven binnen: 't is een cliché, maar de aanhouder wint

Didier Reynders, hier op een foto uit 2010, lonkte al lang naar een Europese topjob.
AFP Didier Reynders, hier op een foto uit 2010, lonkte al lang naar een Europese topjob.
Zoals topsporters dromen van een olympische medaille, zo droomde Didier Reynders (MR) van een Europese topjob als ultieme bekroning op zijn carrière. Jarenlang greep hij er net naast, tot nu. Dat oppositiepartijen N-VA en Groen kritiek hebben op zijn voordracht als Eurocommissaris, zal zijn overwinningsfeestje niet vergallen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Mocht het niet zo'n geweldig cliché zijn, dan begon dit artikel met de zin: 'de aanhouder wint'. Een toepasselijker omschrijving voor Didier Reynders bestaat er niet na zijn voordracht als Europees Commissaris. Reynders verkeert al twintig jaar in de hoogste regionen van 's lands politiek. Hij verloor zijn eigen carrière geen seconde uit het oog, maar dat resulteerde nooit in een absolute topjob. Niet in eigen land, waar hij lonkte naar het premierschap of minister-presidentschap in Brussel. Niet in Europa, waar hij eerder al Europees Commissaris (2014) of secretaris-generaal bij de Raad van Europa (juni 2019) wou worden. Zaterdagvond kwam dan het verlossende nieuws voor 'Mister Teflon'. Met zijn kandidatuur haalt ons land nipt de deadline van 26 augustus, die de nieuwe Commissievoorzitter Ursula von der Leyen oplegde. De MR-politicus is zeker geen onbekende voor haar. Zowel hij als Von der Leyen was het afgelopen jaar defensieminister, en ze ontmoetten elkaar al op meerdere Europese toppen.

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Word ook abonnee en kies hier je formule op maat

Mobiel

Mobiel

Onbeperkt toegang tot alle artikels op HLN.be en in de app. Stop wanneer je wil.

Digitaal

Digitaal

Elke dag de digitale versie van de krant en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Weekend + Digitaal

Weekend + Digitaal

Elke zaterdag de papieren weekendkrant in jouw bus en elke dag volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Compleet

Compleet

Elke dag de papieren krant in jouw bus en volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Eerste 4 weken GRATISNadien slechts €6,95 per 4 weken€ 0,00
Eerste maand GRATISNadien €12 per maand€ 0,00
Eerste maandNadien €16 per maand€ 10,00
Eerste maandNadien €21 per maand€ 15,00
Lees 4 weken gratisLees 1 maand gratisStart met lezenStart met lezen


Alle artikels uit de krant

65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefaan De Vos

  MR-politici dienen graag de Franse belangen. Denk aan: Armand De Decker zaliger liet de Belgische wet (in zaak Chodiev) inzake witwasonderzoek aanpassen ten om Franse belangen te verdedigen. Reynders draagt de eervolle Franse decoratie Légion d' Honneur en Michel liet grote militaire bestellingen (voertuigen en fregatten) aan Franse bedrijven. Macron zeer tevreden met aanstelling van Reynders en Michel, die vooral de veel grotere belangen zullen dienen. En die van België en Vlaanderen MR-heren?

 • André Van Laethem

  Vlaams vlaams vlaams begint afgezaagd te worden. Ik heb voor vb gestemd maar deze man is de beste kandidaat. Belgie maakt deel uit van de eu niet vlaanderen. Dus hij kan ons perfect vertegenwoordigen. Vb hebben we gestemd voor de vluchtelingen niet om op nationaal te gaan dwarsbomen. Een stem ben je snel terug kwijt. Heeft nva reeds bewezen.

 • pol van de velde

  Waarom nog gaan kiezen? Voor de verkiezingen hoor je alle politici van alle partijen zeggen; "De kiezer beslist". Na de verkiezing is de democratie voorbij en wordt er geen rekening meer gehouden met de keuze van de kiezer. De corruptie van de politiek kent geen grenzen meer.

 • philippe decock

  Uitbollen in een vetbetaalde post : ieders droom. En zelf niets moeten doen en een rist personeel die eigenlijk alle taken uitvoert. Politiek op zijn best...

 • chris delanghe

  Men zou beter een ingangsexamen organiseren om te kijken wie over de juiste skills en capaciteiten beschikt. Ook al is dat géén beroepspolitieker/zakkenvuller. In plaats van te kijken wie ze nog kunnen bedienen van een nog beter betaald postje om nog minder te werken - na de koehandel - toe te kennen aan een narcist die het uitstekend kan uitleggen, maar die nog niks gerealiseerd heeft voor de Belgen. Een echte politieker dus.