Exclusief voor abonnees

De Wever voert druk verder op en ziet confederalisme als enige oplossing

DI RUPO WIL REGERING ZONDER N-VA

Bart De Wever bij koning Filip.
Photo News Bart De Wever bij koning Filip.
Al op de eerste dag na de verkiezingen legde Bart De Wever (N-VA) met veel nadruk het confederalisme op tafel. Meteen provoceerde Elio Di Rupo (PS) met het idee van een federale regering met 4 Franstalige en 4 Vlaamse partijen, zónder N-VA. En zo lijken we vertrokken voor een maandenlange crisis. Tenzij het de N-VA perfect uitkomt om zich te kunnen terugtrekken in Vlaanderen...

'We laten er geen gras over groeien.' Dat signaal leverde zowel de koning als de Vlaamse formateur gisteren af na een barre nacht. Filip startte al meteen een eerste gespreksronde met partijvoorzitters over de federale toestand, vandaag doet Bart De Wever hetzelfde voor de Vlaamse regering. Maar denk maar niet dat er haast bij is. De komende weken staat ons een stoet van 'handshakes' te wachten, waarvan vele voor de galerij. Vooral N-VA wil nu echt bewijzen dat het op federaal niveau 'rien ne va plus' is. En dat de partij het signaal van de Vlaams Belang-kiezer begrepen heeft. "We willen niet enkel met woordjes, maar op een ernstige wijze rekening houden met de Vlaamse kiezers", zei De Wever gisteren.

Je hebt 27% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:Alle artikels uit de krant

37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Het N-VA confederalisme is als een koppel dat over alles en nog wat ruziën. De grootste kostwinnaar wil daarom stap voor stap scheiden, terwijl ze in hetzelfde huis blijven wonen. Om zijn in lange tijd uitgesmeerde plan te doen slagen is vereist dat beiden elkaar vertrouwen, respecteren en zich zeer redelijk en toegeeflijk opstellen... Wie niet inziet dat de eerste stap al gedoemd is te mislukken is naïef of van kwade wil. Zoek op: N-VA wil confederalisme, maar wat is dat juist? | De Morgen

 • Willem Janssens

  Confederalisme invoeren ? Dan is het ook gedaan met de grondwet en moet er een nieuwe komen !

 • medard albrechts

  van als belgie ontstaan is, is er altijd al onenigheid geweest tussen de gewesten, en dat zal nooit ophouden tot we een confederale staat zijn, en de koning mag blijven zitten, veel mensen denken dat belgie ophoud te bestaan, bijlange niet, enkel de gewesten regeren autonoom van elkaar, doch we blijven belgie, dat is alles, staat zelfs in artikel 35 van de grondwet, en wat meneer Vromans tegen bdw heeft, weet ik niet?, Vlaamse partijen denk goed na wie met di Rupo heult word gestraft.

 • Leo Peeters -Duym

  Confederalisme invoeren? Wie daarvoor pleit weet niet wat confederalisme inhoudt, of hij snapt niets van de Belgische politiek. Voor confederalisme hebben we de Franstaligen nodig en die gaan niet in eigen voet schieten. Of wordt het confederalisme van De Wever afgekocht met behoud van o.a. de transfers? @DANIEL VERSTRAETEN, confederalisme is nooit de natte droom van het VB geweest, voor het overige volledig eens met je.

 • Gaston Armi

  VB en N-VA samen, kunnen alles afdwingen.