Exclusief voor abonnees

De stadskas kent geen kleur: professor licht financiën 13 centrumsteden door

PROFESSOR HERMAN MATTHIJS (VUB/UGENT) LICHT FINANCIËN VAN 13 CENTRUMSTEDEN DOOR

Het stadhuis van Leuven.
BELGA Het stadhuis van Leuven.
In het Leuven van Tobback (sp.a) betaal je de minste belastingen, in het Antwerpen van De Wever (N-VA) gaat het meeste geld naar sociale bijstand. Kan je uit de financiële toestand van een centrumstad afleiden of die nu links dan wel rechts bestuurd werd? 

"De Wever heeft een stempel gedrukt via schuldafbouw en politie, maar in het algemeen blijken stadskassen sterker gekleurd door lokale geschiedenis en rijkdom van de inwoners dan door ideologie", zegt professor Herman Matthijs (VUB/UGent). Voor 'Het Laatste Nieuws' lichtte hij de 13 centrumsteden door. Zijn conclusie: "Ze staan er beter voor dan 6 jaar geleden, maar de pensioenbom blijft tikken."

Alarmerend. Dat was in 2012 de toon over de financiële situatie van het lokale niveau in Vlaanderen. De financiële crisis had diverse inkomstenbronnen doen opdrogen, de jarenlange aangroei van het personeelsbestand stootte op zijn limieten en de factuur voor de gepensioneerde ambtenaren werd een molensteen. Deden de lokale besturen daar de voorbije legislatuur iets aan? 

Je hebt 13% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Camp

  Ze zouden ook beter een studie maken over de gemeentetaksen en de reden waarom deze zo hoog blijven voor steden terwijl gemeenten bijna niets betalen.

 • Jan Boden

  Socialistische stadskassen kleuren nochtans allemaal rood.

 • Gino Denil

  Als je meer armen hebt moet je ook meer uitgeven aan sociale doelen. En aangezien onder een N-VA bestuur armoede toeneemt.

 • Paul Philippaerts

  Ja Hasselt zit ook bij de top als het over schulden gaat. Dat belooft voor het volgende gemeentebestuur. Die kunnen niks doen dan besparen. Nogal eens het systeem van de rooie rakkers. De kas leegmaken en laat de volgende dan maar op hun kin kloppen. Nationaal zit het ook zo de liberalen met verhofstadt hebben met de socialisten in tijden dat de economie het goed deed de schuld nog een hoop groter gemaakt, en dan nu maar kafferen op de regering omdat er moet bespaard worden.

 • Wendy Warens

  Ik betaal in mijn kleine gemeente toch een pak minder dan in Leuven en er wordt hier meer mee gedaan met gratis evenementen voor de bewoners.