Koen Geens.
Volledig scherm
Koen Geens. © Gregory Van Gansen / Photo News

De remedie van Koen Geens (CD&V) tegen eindeloze formatie: “Geef elke kiezer 5 stemmen”

"Geef elke kiezer vijf stemmen, en laat hem die spreiden over verschillende partijen." Dat stelt Koen Geens (CD&V) voor, om te vermijden dat de regeringsvorming na elke verkiezing moeilijker wordt en langer duurt.

266 reacties

 • Ann Verschueren

  3 jaar geleden
  Er is maar één oplossing: Hef dat vervloekte cordon voor VB op en we hebben direct een regering. De uil en de bril??
 • Robert De Koning

  3 jaar geleden
  Zeer weinig mensen kunnen zich inderdaad voor 100% terugvinden in één bepaalde partij daarom werd er vroeger gepanacheerd. Ik heb 20 jaar geleden eens een gelijkaardig voorstel gelanceerd, dat was gebaseerd op 3 stemmen voor 3 VERSCHILLENDE partijen. Uw 1ste stem is uw voorkeurstem (de partij waarvan de voorstellen het beste met die van u overeenstemmen) uw 2de stem is uw 2de voorkeur en uw 3de is een anti-stem voor een partij welke u NIET in de toekomstige coalitie wilt.
 • Toran Korshnah

  3 jaar geleden
  Dat is nog geen slecht idee, zeg. Laat de mensen de Stemtest doen. Stemmen voor projecten, of vragen beantwoorden, zonder te weten voor welke partij ze stemmen. En het project dat de meeste stemmen haalt, moet uitgevoerd worden door de partijen die zich "verbinden" met het project. Wat een schitterend idee. Krijg je het godsdienstige aspect uit de politiek.
 • Paul Siemons

  3 jaar geleden
  Geef elke kiezer twee stemmen een positieve en een negatieve, zo kan hij bepalen wie hij wel wil en wie hij zeker niet wil.
 • Stijn Van Deynse

  3 jaar geleden
  Dat Geens dan eens zegt hoe dat dat verschil gaat maken. Beter zou zijn om kiezers voor ideeën te laten stemmen ipv voor partijen. Elke partij omschrijft kort zijn 3 belangrijkste ideeen. Je kiest niet voor 1 van de 7 Partijen maar voor 1 van de 21 ideeën. Zijn alle vb'ers racisten? Kijk naar de ideeën waarvoor ze gestemd hebben. Is verhogen van de belastingen kiezersbedrog? Kijk naar de ideeen waarvoor de kiezers...