De remedie van Koen Geens (CD&V) tegen eindeloze formatie: “Geef elke kiezer 5 stemmen”

Koen Geens.
Gregory Van Gansen / Photo News Koen Geens.
"Geef elke kiezer vijf stemmen, en laat hem die spreiden over verschillende partijen." Dat stelt Koen Geens (CD&V) voor, om te vermijden dat de regeringsvorming na elke verkiezing moeilijker wordt en langer duurt.

Zeven maanden na de verkiezingen is de politiek nog steeds niet toe aan de vorming van een federale regering. Het landschap is sterker versnipperd dan ooit. Met grote contrasten tussen noord en zuid. Met extreme partijen op rechts en op links die buiten de formatie worden gehouden. En met op de N-VA na alleen maar middelgrote tot kleine partijen. Dat leidt tot uitstel, stelt Koen Geens vast in een gesprek met onze krant. "Er zal een regering zijn tussen Kerstmis en Pasen. Als Pasen laat valt, tenminste."

In een proportioneel kiesstelsel als het onze heeft de boze stem een grote impact, zegt Geens, en verlamt ze de regeringsvorming. De oplossing volgens hem: meer stemmen per kiezer. Zodat die zijn mening meer genuanceerd kan uitdrukken en zich niet zal beperken tot die ene emotionele proteststem. "Nu al 'panacheren' mensen bij samenvallende verkiezingen: Vlaams, Belgisch en Europees stemmen ze voor drie verschillende partijen. Sta hen dat ook toe als ze enkel voor het federale parlement moeten stemmen. Geef hen vijf stemmen in plaats van één. Zodat ze er bijvoorbeeld twee aan Groen kunnen geven, omdat het klimaat hen bezighoudt, één aan Vlaams Belang, omdat ze tegelijk een streng migratiebeleid willen, en twee voor CD&V, omdat wij voor rust en zekerheid staan. Je neemt mensen niet serieus door hen tot één stem te beperken. En je bewijst er onze democratie geen dienst mee."

“Geen hond die mij gelooft, maar we doen het hier zo slecht nog niet”: lees het hele interview met Koen Geens in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu twee weken gratis!Alle artikels uit de krant

267 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ann Verschueren

  Er is maar één oplossing: Hef dat vervloekte cordon voor VB op en we hebben direct een regering. De uil en de bril??

 • Robert De Koning

  Zeer weinig mensen kunnen zich inderdaad voor 100% terugvinden in één bepaalde partij daarom werd er vroeger gepanacheerd. Ik heb 20 jaar geleden eens een gelijkaardig voorstel gelanceerd, dat was gebaseerd op 3 stemmen voor 3 VERSCHILLENDE partijen. Uw 1ste stem is uw voorkeurstem (de partij waarvan de voorstellen het beste met die van u overeenstemmen) uw 2de stem is uw 2de voorkeur en uw 3de is een anti-stem voor een partij welke u NIET in de toekomstige coalitie wilt.

 • Toran Korshnah

  Dat is nog geen slecht idee, zeg. Laat de mensen de Stemtest doen. Stemmen voor projecten, of vragen beantwoorden, zonder te weten voor welke partij ze stemmen. En het project dat de meeste stemmen haalt, moet uitgevoerd worden door de partijen die zich "verbinden" met het project. Wat een schitterend idee. Krijg je het godsdienstige aspect uit de politiek.

 • Paul Siemons

  Geef elke kiezer twee stemmen een positieve en een negatieve, zo kan hij bepalen wie hij wel wil en wie hij zeker niet wil.

 • stijn van deynse

  Dat Geens dan eens zegt hoe dat dat verschil gaat maken. Beter zou zijn om kiezers voor ideeën te laten stemmen ipv voor partijen. Elke partij omschrijft kort zijn 3 belangrijkste ideeen. Je kiest niet voor 1 van de 7 Partijen maar voor 1 van de 21 ideeën. Zijn alle vb'ers racisten? Kijk naar de ideeën waarvoor ze gestemd hebben. Is verhogen van de belastingen kiezersbedrog? Kijk naar de ideeen waarvoor de kiezers...