Exclusief voor abonnees

De economische impact van een wereldtitel voetbal: "800 miljoen directe return: dat is realistisch"

WE ZIJN WERELDKAMPIOEN! - Deel 1: economische impact

BELGA
200 miljoen euro directe opbrengst. En als ondernemers nog tijdens het WK op de kar springen, kan dat bedrag snel oplopen. "Dan wordt een return van 800 miljoen realistisch", zegt econoom Ivan Van de Cloot. Euforie, allemaal goed en wel, maar het brengt dus ook iets óp, zo'n wereldtitel voetbal.

De Rode Duivels zijn wereldkampioen. Wat gebeurt er dán met de mensen en dit land - tijdens, maar vooral ook na de euforie? Met die vraag ging onze redactie eind april aan de slag. In vijf delen schetsten we wat het WK winnen voor ons land zou betekenen. "Fantasie", schreven we toen nog. "We wéten dat het sportief hoogst speculatief is dat de Rode Duivels wereldkampioen worden." Vandaag, met de halve finale in het vooruitzicht, is die fantasie ineens heel wat realistischer geworden. Je kan de reeks nu online herlezen in ons dossier 'We zijn wereldkampioen'.

Er is wereldwijd bitter weinig onderzoek te vinden naar de economische effecten bij het winnen van de wereldbeker voetbal. De Engelse bank Lloyds TSB deed een poging in 2010 en bestudeerde de toename van de totale consumptie in de vier landen die telkens de halve finales speelden in de WK's tussen 1990 en 2006. De conclusie: "Landen die goed presteren op een wereldbeker, profiteren van de voordelen van een economische 'feelgoodfactor'. Gemiddeld neemt de totale consumptie met 1,1% toe na het toernooi." 

Vertaald naar België zou dat betekenen dat we met z'n allen 595,2 miljoen euro méér zouden uitgeven dan voor Moskou 2018. Aan pintjes, bijvoorbeeld: in 2014 dronken we 17,8 miljoen glazen bier, en toen gingen we er in de kwartfinale uit. Foodservice Alliance berekende dat er in de twee volgende matchen telkens 5 miljoen zouden bijkomen. Een ander interessant gegeven komt uit een studie van de Amerikaanse professor sportmarketing Daniel Funk: hij onderzocht de economische impact op steden waarvan het American football-team de Super Bowl won - het grootste Amerikaanse sportevenement. 

Zijn conclusie was dat grote steden als New York, Los Angeles of Miami weinig extra inkomsten uit zo'n zege puurden. Ze zíjn al een merk en trekken sowieso veel investeerders, toeristen en media-aandacht aan. Dan was het effect voor een stad als Minneapolis veel groter: dankzij de toegenomen aandacht volgden de toeristen en de investeerders.

Omgekeerd

"Dat gaat zeker op voor België en de wereldbeker", zegt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera. "Grote landen als Frankrijk en Duitsland, waar de sportieve ambitie en traditie groter zijn dan bij ons, lokken altijd al meer toeristen en investeerders. Als België wereldkampioen is, zal het effect van de wereldwijde aandacht véél groter zijn dan wanneer Duitsland wint."

Je hebt 26% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ben Bosmans

  Sorry, maar ik kan onmogelijk supporteren voor gasten die 300.000 euro per week verdienen om tegen een bal te stampen. Eigenlijk zielig dat de meest fanatieke supporters moeten rondkomen met 1500 euro per maand...

 • Manu Claes

  Die 800 miljoen zijn erg twijfelachtig en daar zullen in elk geval enkel een zeer beperkt aantal mensen van kunnen genieten. Zodra de voetbalgekte binnen een paar dagen achter de rug is, wordt het weer business as usual, zoveel is zeker.

 • Steven Coppieters

  Het enige wat dit oplevert bij de gewone werkmens is verhoogde cholesterol en levercirrose van massaal te zuipen en vreten in groep omdat de belgen spelen. Plots zijn we allemaal fiere nationalisten . Binnenkort als dit WK ver achter ons ligt gaan de vlaggen weer op stok en oppert de verzuurde meute weer een splitsing van het land.

 • marc huyghebaert

  Bereken beter eens hoeveel mensen zich in de schuld werken nu met dit voetbal aan geld uitgeven die ze eigenlijk niet hebben

 • baptist Van der Straete

  800 miljoen om belastingen op te betalen en in de bodemloze put te kieperen