De borsten van Vlaamse vrouwen worden almaar groter JA

Klopt dat?

In de jaren vijftig was de gemiddelde cupmaat nog een bescheiden B, in de decennia daarop is de gemiddelde borstomvang

van de Vlaamse vrouw alleen maar toegenomen. "Bij het ontstaan van de cupmaten, in 1928, waren er maar vier maten: A, B, C en D", weet Liesbeth Van de Velde van lingeriemerk PrimaDonna. "Op vraag van onze klanten zijn er in de loop der jaren telkens grotere cups bijgekomen. Ruim tien jaar geleden lanceerden we de H-cup, intussen bieden we zelfs beha's tot en met een J-cup aan. En da's zowel voor PrimaDonna als het jongere label PrimaDonna Twist."

Ondergoedfabrikant sloggi beaamt de evolutie. "Vooral voor jonge meisjes is het vaak moeilijk om voor hun smalle omtrek een voldoende grote cupmaat te vinden: een maat 65 D of E komt steeds vaker voor", aldus Eline De Graef, key account manager van sloggi Benelux.

Dat de borstomvang van vrouwen blijft toenemen, heeft meerdere oorzaken.

"De belangrijkste is de gewichtstoename", zegt Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde aan de VUB. "Mensen worden almaar zwaarder, waardoor vrouwenborsten - die hoofdzakelijk uit vet bestaan - groter worden. Ook hormonen worden door sommige studies met de vinger

gewezen. Die geven aan dat door de toename van het pilgebruik meer oestrogeen in het drinkwater zou zitten, maar zelf vermoed ik dat die hoeveelheden zo laag zijn dat er geen invloed is op de borstontwikkeling. Geen enkele studie kon bijvoorbeeld al aantonen dat vrouwen die consequent kraantjeswater drinken grotere borsten hebben dan zij die alleen flessenwater

gebruiken. Een andere hormonale factor zou kunnen zijn dat jonge vrouwen van nu de dochters zijn van de eerste generatie pilgebruiksters, maar over de impact daarvan op de borstomvang is weinig bekend."

Borstvergroting

Ook het toenemende aantal borstvergrotingen speelt mee. "Steeds meer jonge vrouwen maar ook vrouwen in de menopauze kiezen ervoor. Nogal logisch dat de vraag naar grotere cupmaten dan stijgt." Devroey staaft dat met opvallende cijfers van het aantal esthetische ingrepen: vorig jaar lieten liefst 13.933 Belgische vrouwen een borstvergroting uitvoeren, 4.857 vrouwen lieten hun borsten verstevigen. (KM)

Getty Images


Alle artikels uit de krant