Exclusief voor abonnees

De Anderlecht-onruststokers van vrijdag blijken veertigers, vijftigers en zestigers: “Die jonge gasten weten niet hoe het moet. Nu wel”

Een brandweerman op het veld van Anderlecht.
BELGA Een brandweerman op het veld van Anderlecht.
De drijvende kracht achter het vuurwerk en de bommetjes tijdens Standard-Anderlecht? De paars-witte hooligans uit de jaren tachtig en negentig. De oude garde is terug. Hun doel: "Coucke moet eruit."

Op YouTube is er een documentaire te vinden over de 'O-Side', de beruchte harde kern van RSC Anderlecht, ontstaan begin de jaren tachtig en vernoemd naar de O-sector van het Constant Vanden Stockstadion. Jonge twintigers getuigen er open en bloot over het hooliganisme - zelfs de opstootjes met de politie komen in beeld. "In die tijd wílden ze herkend worden - als O-Side-lid had je een zekere status - nu doen ze er alles aan om anoniem te blijven", zegt iemand uit de RSCA-supportersmiddens. "Vandaar de zwarte kledij en bivakmutsen op Sclessin."

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen


Alle artikels uit de krant

55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carina Stulens

  Het is op geen enkele manier goed te praten wat gebeurd is. Anderzijds moet er ook niet overdreven worden...het is duidelijk dat Anderlecht door iedereen, en in de eerste plaats door de pers en de zogezegde analisten, geviseerd wordt. De harde kern van Standard heeft ook al vaak met het afschieten van vuurpijlen ervoor gezorgd dat een wedstrijd tijdelijk moest stopgezet worden. Maar daar zijn amper straffen op gevolgd omdat zoiets hoort bij de supporters in de Vurige Stede.

 • Willy Vandriessche

  De hooligans die staan te roepen "Coucke buiten" wie van hun kan RSCA kopen ???? Misschien zouden ze liever een Chinees wille als eigenaar van RSCA dat ze denken dat die mannen het beter zouden doen. Supporter Uw ploeg ipv van hun af te breken !!!!!!!!!

 • Verstappen Martine

  Ge moest u schamen om zulk een voorbeeld te geven aan de jongeren.

 • wil baken

  En gelijk hebben ze, een voetbalmatch is nu plopsaland ten opzichte van 30 jaar terug. Maar ja overal zie je welke watjes de jeugd zijn, één vechtpartij en YouTube staat vol. Vroeger wa het elke dag knokken op school. Dikke watjes maatschappij is het geworden.

 • Freddie Heremans

  Eens hooligan, altijd hooligan. Die kerels die met voorbedachtheid de boel in brand staken, zijn uitschot op leeftijd.Wij, Club-fans, hebben vaak heel diep gezeten in de afgelopen 40 jaar, ei zo na zelfs gedegradeerd ! Maar wij droegen de miserie als Mannen, wij moedigden de ploeg nog harder aan, we wisten dat er betere tijden kwamen. Niet afgeven ! En nu de vruchten plukken : Club is de Grootste Gezondste Welvarendse club van 't land, en nog voor heeeel lang!

Video