Exclusief voor abonnees

De 100 Belgen van 2018. Bart De Wever (plaats 4): "Als je moeder je kind wordt: dat hakt er diep in”

Bart De Wever geeft toe: hij speelt het spel op het scherp van de snee. "Maar altijd de bal. Soms heb ik weleens een been mee, maar ik ben geen doodschopper.”
Bart De Wever geeft toe: hij speelt het spel op het scherp van de snee. "Maar altijd de bal. Soms heb ik weleens een been mee, maar ik ben geen doodschopper.”
Kunnen we het met hem eens over iets anders hebben dan politiek? N-VA-voorzitter Bart De Wever (48) lacht meewarig. "Dat zal dan ons kortste gesprek ooit zijn, want ik ben dit jaar weer met niets anders bezig geweest." Of toch, willens nillens. "Mijn inwonende moeder lijdt aan alzheimer. Dan wordt je moeder je kind. Zeer confronterend is dat."

Wat onthoudt u van 2018?

"Weinig. Voor mij speelt 2018 zich af tussen Soedan en Marrakesh. Al wat daartussen zit, is een soort waas, op de gemeenteraadsverkiezingen na en een gezinsvakantie in Polen met een bezoek aan Auschwitz. Tot zover mijn spontane herinneringen aan 2018. Mijn bestaan valt nagenoeg samen met de politiek. Nagenoeg. Niet helemaal. Er zijn de kinderen. En er is de ziekte van mijn moeder. 

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  makkelijk praten met zijn inkomen. Veel mensen moeten met 2 fulltime gaan werken om een normaal leven te leiden zonder luxe en kunnen het zich niet veroorloven om te stoppen met werken om de zorg van een zwaar zorgbehoevende op zich te nemen. Niet werken is geen inkomen en nog minder pensioen. Terwijl de pensioenen nu al veel te laag zijn en veel werkende mensen nu al moeten opleggen bij de rusthuisfactuur van hun ouders. Niet iedereen is advocaat of chirurg of minister.

 • Amber vanachte

  Echte politiekers kunnen de volgelingskes ook echt alles wijsmaken he'...

 • walter verkest

  Als ik hier sommige reactie lees dan zijn er toch nog veel kiezers die de politiekers verdienen waar ze voor gestemd hebben ! namelijk nva die er voor gezorgd heeft dat de basisch behoefte van de mensen met 35 %duurder geworden zijn !.

 • Jan peeters

  Hoe kan hij dit zeggen, hij ziet zijn eigen moeder bijna nooit, verblijft soms dag en nacht in Lier. Zijn vrouw draait op voor die zorg, draait op voor zijn kinderen, ze mogen enkel opdraven voor een promotie filmpje voor zijn campagne, hij wist nog niet eens waar zijn kinderen gingen sporten of wie hun leerkracht zijn. Hoe schaamteloos kan je zijn, zijn vrouw die straalt elke keer geluk uit als ze moet opdraven als aanhangsel. Zelfs zijn privéleven is één grote leugen.

 • Jan Verstrepen

  Inderdaad en als je dank zij je Nva met hun sociale afbraak het pensioen van je moeder ziet en wat het kost om haar te verzorgen dan heb je nog meer verdriet. Die breek heel de sociale zekerheid af, mensen kunnen bijna hun facturen niet meer betalen door zijn politiek en dan komt hij zeveren.