De 100 Belgen van 2018. Bart De Wever (plaats 4): "Als je moeder je kind wordt: dat hakt er diep in”

Bart De Wever geeft toe: hij speelt het spel op het scherp van de snee. "Maar altijd de bal. Soms heb ik weleens een been mee, maar ik ben geen doodschopper.”
Bart De Wever geeft toe: hij speelt het spel op het scherp van de snee. "Maar altijd de bal. Soms heb ik weleens een been mee, maar ik ben geen doodschopper.”
Kunnen we het met hem eens over iets anders hebben dan politiek? N-VA-voorzitter Bart De Wever (48) lacht meewarig. "Dat zal dan ons kortste gesprek ooit zijn, want ik ben dit jaar weer met niets anders bezig geweest." Of toch, willens nillens. "Mijn inwonende moeder lijdt aan alzheimer. Dan wordt je moeder je kind. Zeer confronterend is dat."

Wat onthoudt u van 2018?

"Weinig. Voor mij speelt 2018 zich af tussen Soedan en Marrakesh. Al wat daartussen zit, is een soort waas, op de gemeenteraadsverkiezingen na en een gezinsvakantie in Polen met een bezoek aan Auschwitz. Tot zover mijn spontane herinneringen aan 2018. Mijn bestaan valt nagenoeg samen met de politiek. Nagenoeg. Niet helemaal. Er zijn de kinderen. En er is de ziekte van mijn moeder. 

Je hebt 12% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Bavré

  Dat bewijst dat Bart een goede vrouw heeft en een gezin met hoogstaande morele opvattingen. Ik denk dat er niet veel criticasters zijn die zulke hoogstaande morele eigenschappen bezitten. Eerlijkheidshalve, ik ook niet en daarom dat ik hem bewonder.

 • Leo Peeters -Duym

  Had De Wever moeten zwijgen over zijn moeder? Nee, maar waarom niet zo: “mijn moeder woont bij ons, ze lijdt aan Alzheimer. Gelukkig woon ik in een groot huis en wil mijn vrouw dag en nacht voor haar zorgen, zelf heb ik daar niet genoeg tijd voor. Gezien ik goed mijn brood verdien heeft dit alles nauwelijks een financiële impact op ons gezin. Ik weet dat velen met een zieke inwonende ouder die luxe niet hebben; het doet me nadenken over wat we voor zulke mensen nog meer kunnen doen.

 • raf peeters

  Eerlijk gezegd en als er iets te wensen valt voor 2019 ,wel wat minder deze kop in de krant ,nu toch wel erg laag gevallen,munt met de toestand van zijn moeder willen slaan , mijn moeder(Alzheimer) en vader (Huntington) ook jaren papers aan gedaan

 • Freddy De Vos

  Ja, het is erg Bart! Maar stop met de calimero uit te hangen! Er zijn mensen die dik in de schulden zitten door het geklungel van deze regering! We verdienen peanuts meer en onze facturen worden verdubbeld! Sommige oude mensen krijgen amper pensioen!

 • Maria Bertels

  De enquête al gelezen De Wever? Meer dan de helft van de Vlamingen heeft er financieel een slecht jaar op zitten. Hoe zou dat nu komen.