Mama Sigrid met de vijf maanden jonge Victor die nu enkel wat met z'n handjes kan friemelen. Zijn grote zus Laura is tien.
Volledig scherm
Mama Sigrid met de vijf maanden jonge Victor die nu enkel wat met z'n handjes kan friemelen. Zijn grote zus Laura is tien. © Siska Vandecasteele

Dan toch screening op ziekte van Pia als Beke positief advies krijgt

Er komt een nieuw onderzoek om na te gaan of pasgeboren baby's in Vlaanderen gescreend moeten worden op spinale musculaire atrofie (SMA). Dat is de levensbedreigende spierziekte waar baby Pia aan lijdt.

7 reacties

 • willem merken

  2 jaar geleden
  En met veel "als en hadden we" is er nog nooit iets veranderd of toch de experten en de deskundigen zullen hun villa wel betaald zien.
 • Jos Spriet-Dewaele

  2 jaar geleden
  Beke wil alleen goed staan bij de bevolking met zijn uitspraak. De bevolking kan hem geen barst schelen als hij het maar goed heeft. Moest iemand van zijn familie hiermee te kampen hebben zou het in 1 2 3 gebeurt zijn.Het geld ervoor moeten ze maar halen waar nog iets te rapen valt namelijk bij de ministers en parlementsleden zelf. Die krijgen nu al meer dan een jaar geld om niets te doen
 • Leonarda Van Opbroecke

  2 jaar geleden
  In Wallonië gebeurt de screening, Vlaanderen niet !!!! 1 land durven ze het dan nog noemen. In Vlaanderen wordt het meeste geld uitgedeeld aan migratie en het minste voor zorg aan de eigen bevolking.
 • Jolien Willems

  2 jaar geleden
  Bevolkingsonderzoek ... daar zal veel rekening mee gehouden worden. Hetgeen wat er overblijft voor hun hachje dat is van tel. De burgers kunnen de pot op.
 • Bruno willems

  2 jaar geleden
  Het geld dat ze uitsparen voor het onderzoek verdwijnt gewoon vua achterpoortjes in hun zakken
 1. PREMIUM

  Levensver­wach­ting toegenomen, aantal geboortes blijft dalen

  De levensverwachting bij geboorte in België bedroeg vorig jaar 81,8 jaar voor de volledige bevolking. Voor de vrouwen ligt die levensverwachting zoals bekend iets hoger dan bij mannen: 84 tegenover 79,6 jaar. Dat blijkt uit analyse van de sterftecijfers van Statbel. Ten opzichte van 2018 is de levensverwachting met 0,3 jaar gestegen, meer dan de toename met 0,1 jaar die in 2018 werd waargenomen. De levensverwachting ligt in Vlaanderen het hoogst, met 82,7 jaar. Voor Brussel is dat 81,6 jaar en voor Wallonië 80,3 jaar.
 2. "Wellicht meer volk op evenementen"
  PREMIUM

  "Wellicht meer volk op evenemen­ten"

  Er komt wellicht een versoepeling voor de evenementen, uiterlijk tegen september. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren in VTM Nieuws. Hij bevestigde daar dat de Nationale Veiligheidsraad woensdag een versoepeling voor de evenementensector zal bespreken. "Dat is de voornaamste reden waarom een nieuwe Veiligheidsraad is bijeengeroepen", aldus Jambon, die de sector tegen 15 juli meer duidelijkheid beloofde. "Alle soorten evenementen, zowel culturele als sportieve, zullen besproken worden."
 1. Na baby Pia is er baby Victor: “Zijn leven zou niet mogen afhangen van een loterij”
  PREMIUM

  Na baby Pia is er baby Victor: “Zijn leven zou niet mogen afhangen van een loterij”

  Een triest cijfer: jaarlijks worden in Vlaanderen gemiddeld acht kinderen geboren met de levensbedreigende spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) zoals baby Pia. Eén streepje bij de statistieken van 2019 is van Victor Verdonckt. Dat hadden we normaal nooit geweten, maar dat een farmabedrijf cynisch een tombola op leven en dood organiseert met een levensreddend medicijn, maakt Victor’s ouders zo boos dat ze toch hun verhaal doen. “We hadden al het gevoel dat ons gezin een slecht lotje had getrokken. Plots moeten we letterlijk aan ‘win for life’ deelnemen.”