Dan toch screening op ziekte van Pia als Beke positief advies krijgt

Mama Sigrid met de vijf maanden jonge Victor die nu enkel wat met z'n handjes kan friemelen. Zijn grote zus Laura is tien.
Siska Vandecasteele Mama Sigrid met de vijf maanden jonge Victor die nu enkel wat met z'n handjes kan friemelen. Zijn grote zus Laura is tien.
Er komt een nieuw onderzoek om na te gaan of pasgeboren baby's in Vlaanderen gescreend moeten worden op spinale musculaire atrofie (SMA). Dat is de levensbedreigende spierziekte waar baby Pia aan lijdt.

De vier maanden oude Victor Verdonckt uit Moorsele lijdt net als baby Pia aan spierziekte SMA. Pas vorige maand kwamen specialisten van het UZ Leuven tot die harde diagnose en is gestart met een behandeling. Mocht de ziekte vroeger zijn ontdekt, zo zeggen z'n ouders, dan was Victor er vandaag beter aan toe.

In heel wat landen en ook in Wallonië gebeurt een screening op SMA bij pasgeborenen al via de hielprik. De Vlaamse overheid heeft het - bij monde van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) - echter altijd tegengehouden. Familieleden van slachtoffers en veel dokters vinden dat wraakroepend. Hoe sneller de ziekte ontdekt wordt, hoe beter de overlevingskansen zijn. 

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil nu bekijken of een vroegere screening toch niet aangewezen is. "Dat is weliswaar geen beslissing die ik als minister alleen neem. Ik doe dit op advies van de Vlaamse werkgroep Bevolkingsonderzoek, een groep onafhankelijke deskundigen. In het verleden is geoordeeld dat de voorwaarden om ook te screenen op SMA nog niet vervuld waren. De medische wetenschap evolueert echter razendsnel en het lijkt me aangewezen onze visie te toetsen aan de meest recente inzichten. Ik vraag daarom aan de werkgroep Bevolkingsonderzoek om een nieuw advies op te maken met betrekking op de screening van SMA."Alle artikels uit de krant

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willem merken

  En met veel "als en hadden we" is er nog nooit iets veranderd of toch de experten en de deskundigen zullen hun villa wel betaald zien.

 • Jos Spriet-Dewaele

  Beke wil alleen goed staan bij de bevolking met zijn uitspraak. De bevolking kan hem geen barst schelen als hij het maar goed heeft. Moest iemand van zijn familie hiermee te kampen hebben zou het in 1 2 3 gebeurt zijn.Het geld ervoor moeten ze maar halen waar nog iets te rapen valt namelijk bij de ministers en parlementsleden zelf. Die krijgen nu al meer dan een jaar geld om niets te doen

 • Leonarda Van Opbroecke

  In Wallonië gebeurt de screening, Vlaanderen niet !!!! 1 land durven ze het dan nog noemen. In Vlaanderen wordt het meeste geld uitgedeeld aan migratie en het minste voor zorg aan de eigen bevolking.

 • Jolien Willems

  Bevolkingsonderzoek ... daar zal veel rekening mee gehouden worden. Hetgeen wat er overblijft voor hun hachje dat is van tel. De burgers kunnen de pot op.

 • Bruno willems

  Het geld dat ze uitsparen voor het onderzoek verdwijnt gewoon vua achterpoortjes in hun zakken