De Nationale Veiligheidsraad tijdens de persconferentie van 13 mei.
Volledig scherm
PREMIUM
De Nationale Veiligheidsraad tijdens de persconferentie van 13 mei. © BELGA

Dagtrips in eigen land, afspreken met 10 vrienden, en dancings blijven dicht: zo wil de Veiligheidsraad duidelijkheid geven over de zomer

De Nationale Veiligheidsraad wil vandaag iedereen perspectief en meer duidelijkheid geven over de zomer: een kalender als het ware, met nieuwe fasen in juli en augustus. Zo komt er straks duidelijkheid over hoeveel vrienden we mogen zien - 10, zo wordt gezegd. Over met hoeveel we op restaurant mogen, over wanneer de zwembaden opengaan en de theaters, weliswaar met beperkt publiek. Dit ligt vandaag op de plank en aan deze data wordt momenteel gedacht.

  1. 'Hoop doet leven' op ongewone Vlaamse feestdag
    PREMIUM

    'Hoop doet leven' op ongewone Vlaamse feestdag

    De vreemdste 11 juli ooit blijft die van vorig jaar - herinner u de heisa die losbarstte tijdens de toespraak van toenmalig parlementsvoorzitter Kris Van Dyck. Maar de Vlaamse feestdag van afgelopen zaterdag verliep ook verre van gewoon. Geen traditionele speech van de minister-president op het stadhuis in Brussel. Jan Jambon tekende, samen met premier Sophie Wilmès, Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle en burgemeester Philippe Close wel present op de Grote Markt, mét mondmaskers. Vanop het balkon van het Brusselse stadhuis aanschouwden ze een mini-verrassingsconcert van Will Tura. De bijna 80-jarige keizer van het Vlaamse lied trok met zijn klassieker 'Hoop doet leven' de Vlaamse feestdag op gang. Iets wat hij als vanouds vol passie deed - ook al was het slechts voor enkele toevallige voorbijgangers. Tijdens de sobere ceremonie werden dit jaar ook twee 'gewone' Vlamingen geëerd voor hun werk tijdens de coronacrisis. Poetsvrouw Martine Vaneyck, werkzaam op de intensieve zorg van het zwaar getroffen Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden en kassabediende Ann Maes van de Colruyt van Waregem/Kuurne ontvingen in naam van hun sectoren de Vlaamse eretekens voor van hun inspanningen om de maatschappij draaiende te houden.