Dáár is de hervorming van de werkloosheidsuitkering: het laatste kunstje van Peeters

Kris Peeters.
Photo News Kris Peeters.
In wat vrijwel zeker de laatste weken van zijn nationale politieke carrière zijn, rekent Kris Peeters (CD&V) af met het beeld van de man die met de voeten sleepte. Daar is ze dan toch: de hervorming van de werkloosheidsuitkering. N-VA en Open Vld reageren als door een wesp gestoken. "Dit is een pure verkiezingsstunt."

Juli 2018. De federale regering bereikt een akkoord over de arbeidsdeal, een volgens de regering "ambitieus pakket" van 25 maatregelen dat werklozen naar de duizenden openstaande vacatures zou leiden. Het paradepaardje, naast een reeks herkauwde maatregelen: de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. Die beperken in de tijd - iets waar N-VA en Open Vld al jaren voor pleiten - is voor CD&V (en MR) altijd een no go geweest, maar minister van Werk Kris Peeters (CD&V) was wel bereid om de uitkering activerender te maken. Het plan: de werkloosheidsuitkering tijdens de eerste maanden verhogen, zodat mensen de tijd krijgen om een job te zoeken die hen ligt. Nadien zal ze sneller dalen, zodat werklozen meer dan nu aangepord worden om opnieuw aan het werk te gaan. Op de concrete uitwerking bleef het nog wachten. En toen viel de regering.

Zonder overleg

Nu het loonakkoord tussen vakbonden en werkgevers volledig beklonken en bekrachtigd is, zag Peeters de tijd rijp om alsnog zijn plan te lossen, weliswaar zonder overleg met zijn overblijvende coalitiepartners. Dat maakt op zich niet uit, want het kan toch niet meer geregeld worden voor de verkiezingen: eind volgende week wordt de Kamer ontbonden. CD&V spreekt daarom van voorbereidend werk voor de volgende regering, maar eigenlijk gaat het hier om een verkiezingsvoorstel. Wil Peeters zo de verwijten van zich afschudden dat hij de "remmende factor" in de regering was, zoals voormalig vicepremier Jan Jambon (N-VA) eergisteren nog eens aanhaalde? Allicht wel, maar de CD&V'er heeft ook altijd gezegd dat het een sociale hervorming moest zijn - socialer dan afgesproken - die tegemoet moest komen aan enkele "onrechtvaardigheden" in het systeem. De huidige werkloosheidsuitkeringen worden volledig berekend op basis van het brutoloon, en dat heeft nadelige gevolgen voor iemand met een laag loon. Zo verliest iemand met een salaris van 1.600 euro bruto meteen 440 euro netto, terwijl iemand die 2.500 euro verdiende amper 95 euro verliest.

Daarom wil Peeters afstappen van het brutoloon als enige referentie voor de berekening van de werkloosheid. Peeters wil werken met een vast startbedrag van tussen de 720 en 840 euro, naargelang je gezinssituatie. Daar krijg je dan een derde van je brutoloon bovenop. Na 3 maand gaat er 100 tot 110 euro van af, het stuk brutoloon blijft ongewijzigd. Na 6 en 12 maand, 2 en 3 jaar verlaagt het basisbedrag telkens weer, tot je na ten laatste 4 jaar op het bodemtarief terechtkomt. Wie 'moeite doet' en een opleiding of stage volgt om een knelpuntberoep uit te oefenen, ziet de degressiviteit van zijn uitkering tijdelijk bevroren.

Voor iemand met een laag loon zou zo'n hervorming betekenen dat hij de eerste maanden nadat hij zijn werk verliest, gedurende enkele maanden een steviger vangnet zou krijgen dan vandaag. Dat was ook nodig volgens Peeters, omdat ze nu te laag zijn om er nog ingrijpend in te snoeien. Maar werkgeversorganisatie Voka vreest voor een werkloosheidsval.

Niet snel genoeg?

(Ex-)coalitiepartners N-VA en CD&V reageren schamper op de communicatie van Peeters. "Jarenlang heeft hij de vakbonden bediend en nu gaat hij nog een poging ondernemen om de centrumkiezer te verleiden met plannen die hij een jaar in zijn schuif heeft laten liggen", sneert N-VA-Kamerlid Zuhal Demir. "Dit is gewoon een verkiezingsstunt." Beide partijen noemen de plannen van Peeters ook onvoldoende activerend. Zij willen de uitkeringen wat forser verhogen in het begin, maar wel dubbel zo snel afbouwen, iets waar ook arbeidseconoom Stijn Baert - de geestelijke vader van de hervorming - voor had gepleit.Alle artikels uit de krant

244 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  De huidige donkerblauwe regering, die met een begrotingsgat van ruim 8 miljard, heeft zoveel gewone burgers verarmd en pijn gedaan dat deze burgers hun "goesting" die er nog was om anderen (werklozen, Walen, zieken, ambtenaren, vreemdelingen,...) de duivel te willen aandoen zoals toen ze voor N-VA kozen, voorbij is. Maar iemand als Peeters heeft dat nog niet door en wil scoren door werklozen de duivel te willen aandoen...

 • Roger Vanthillo

  Peeters wenst zich niet te houden aan de afspraken binnen de regering. Blijkbaar ook niet binnen de restregering, waar de man die het steeds heeft over "overleg", zonder enig overleg met zijn resterende coalitiepartners deze verkiezingsstunt uithaalt. Hij bevestigt hiermee gewoon dat hij niet enkel een onbetrouwbare partner is, maar zijn imago als "remmende factor".

 • DIRK VAN DESSEL

  Het lijkt een nationale sport bij werkgevers om eens werkers kaap 50 naderen hen drastisch "uit te gommen" met de quasi onmogelijkheid om nog elders aangeworven te worden, maar wel blijven "werken tot 67", dat wel ! Destijds stond er in bijna alle personeelszoekertjes ; "max leeftijd 35 j." Nu mag dat niet meer wegens "discriminatie" Maar waar zou het niet, in alle discretie, toch nog steeds geïmplementeerd worden ?

 • Kimberly Rotthier

  Ik heb sommige negatieve reacties gelezen over de werklozen en ik moet zeggen dat doet zeer om het te lezen!! Het punt bij mij is: ja er zijn inderdaad profiteurs dat hoor je mij niet zeggen, maar hebben jullie er eigenlijk al eens bij stilgestaan dat er ook mensen zijn die momenteel/ of Definitief niet kunnen werken door GEZONDHEIDSREDENEN en ook door deze reden niet alle soort jobs kunnen doen!! Dus heb ook een beetje respect aub.. Je weet de rede niet waarom iemand thuis zit!!

 • Heidi Dilis

  Iemand spreekt hier over de werkloosheid in Spanje. U moet er dan wel bij melden, dat de werkomstandigheden daar veel beter zijn dan hier in België. Op het beste uur van de dag zitten die mensen thuis tijdens de siësta en het tempo is er veel rustiger. Hier in België verwachten ze dat je tegen een hoog tempo werkt en enkel voor je werk leeft.