D-day voor woonbonus: geldt datum compromis of datum verlijden akte?

Vlaams minister Matthias Diependaele.
Photo News Vlaams minister Matthias Diependaele.
Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) komt vandaag met een voorstel om ervoor te zorgen dat niemand én naast de woonbonus én naast de verlaagde registratierechten grijpt. De grote vraag: wordt de datum waarop het compromis ondertekend wordt - en niet het moment waarop de akte verlijdt - bepalend voor het toekennen van de woonbonus? Of zal men ook voor het toekennen van de registratierechten kijken naar het verlijden van de akte?

De immosector, de notarissen, de banken: allemaal werden ze de afgelopen dagen ontvangen op het kabinet-in-opstart van Vlaams minister van Wonen Diependaele. De bedoeling: een oplossing vinden voor kopers die riskeren om straks noch van de woonbonus, noch van de verlaagde registratierechten te genieten. Die oplossing komt vandaag op de agenda van de ministerraad. 

Hoogstwaarschijnlijk zal voor zowel het toekennen van de woonbonus als voor het toekennen van de registratierechten naar dezelfde datum gekeken worden. De vraag is dan: welke datum? Voor het toekennen van de woonbonus wordt vandaag gekeken naar de datum van het verlijden van de akte. Dat laatste zorgt voor veel onzekerheid, omdat notarissen vóór ze een akte kunnen laten verlijden een hele reeks informatie moeten opvragen waarop ze soms lang moeten wachten. Ze kunnen kopers dus niet 100% garanderen dat alles voor eind dit jaar in orde zal geraken, zodat ze alsnog kunnen genieten van de woonbonus.

Budgettaire gevolgen

Uitgaan van de datum van compromis - zoals dat ook het geval is bij de verlaagde registratierechten - is een objectievere maatstaf. Dat gebeurde trouwens al eerder: bij de hervorming van de woonbonus in 2016 keek men ook naar de datum van het compromis om te bepalen of iemand recht had op de oude of nieuwe woonbonus. Maar die optie heeft wel budgettaire implicaties. Als de regering mensen nog tot eind dit jaar de tijd geeft om een verkoopsovereenkomst af te sluiten, zal ze de woonbonus nog langer moeten uitbetalen. Het schrappen van de woonbonus zou zo minder opbrengen dan gepland, wat de regering met een nieuwe financiële put zou opzadelen.

Om dat te compenseren, kan men wel aan de datum morrelen en bijvoorbeeld beslissen om enkel compromissen gesloten voor 31 oktober nog recht te geven op de woonbonus. In de praktijk zou dat op hetzelfde neerkomen, want wie dan pas een compromis tekent, zou zijn akte toch niet meer op tijd kunnen laten verlijden. 

Wie een nieuwbouwwoning koopt, valt allicht wel tussen de mazen van het net. Zij betalen sowieso geen registratierechten, maar verliezen wel de woonbonus. (ARA)

Lees ook in HLN+: Prijzen stijgen door rush op vastgoed: “Kopers proberen zelfs niet meer af te dingen”Alle artikels uit de krant

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pat Debal

  Rudy Hermie dat is heel juist wat u zegt dat ze tegen de werkende klasse zijn en we zijn er weer de dupe van

 • Jens Vranckx

  ze maken er een grote warboel van zodat niemand meer weet waar ze recht op hebben en ze weer een boete kunnen opleggen.

 • Peter Bosmans

  Snap dat niet. De woonbonus heeft betrekking op de kapitaalaflossingen en schuldsaldo verzekering en die staan los van het compromis. De data van de ondertekening van de lening en schuldsaldo verzekering zouden het recht dus moeten bepalen. Bij een hypotheeklening is dat meestal dan de datum van de ondertekening van de aankoop bij de notaris maar dat zou in wezen ook vroeger kunnen met enig risico. Bij een heropname is dat gewoon de datum van de "nieuwe" lening bij de bank.

 • Peter Janssen

  Het gaat helemaal niet over of registratie of woonbonus! Het gaat erom dat met het afschaffen vd woonbonus opzéttelijk onze jonge Vlamingen in de toekomst een eigen dak boven het hoofd wordt ontnomen!!!!!! Deze dievenregering met nva op kop schendt het recht op huisvesting en dat nog wel selectief voor eigen,autochtone bevolking want voor vreemd,kroostrijk gespuis in de hangmatten blijven sociale voordelen en leningen wél bestaan,die hebben geen woonbonus nodig.

 • Karel Flanders

  Incompetente sukkelaars. Zoveel dagen daarover zeveren ipv er gewoon een datum op te plakken, ofwel de datum van compromis, ofwel van feitelijke toezegging. Dat is nogal moeilijk hé. Als een compromis wettelijk gezien reeds bindend kan zijn, waarom is de wettelijke datum dan zo moeilijk?