D-Day voor Brussels Airlines: piloten dreigen met staking

Photo News
Er heerst hoogspanning bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Vandaag staat er een raad van bestuur van SN Airholding op het programma in Frankfurt. Bij slecht nieuws valt te verwachten dat het personeel actievoert.

De bijzondere ondernemingsraad vindt plaats om 17u, meldt de liberale vakbond. De vakbonden zullen dan meer informatie krijgen over de beslissingen die werden genomen tijdens een raad van bestuur van SN Airholding, de holding boven Brussels Airlines die volledig in handen is van het Duitse Lufthansa. Die start om 13.00 uur in Frankfurt.

De directie van Brussels Airlines verdedigt vandaag haar toekomstplan. Dé vraag is of de luchtvaartmaatschappij kan blijven bestaan, dan wel of ze zal opgaan in Eurowings, de lowcostmaatschappij van het Duitse Lufthansa, dat voor 100% eigenaar is van Brussels Airlines. Mogelijk worden ook CEO Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker bedankt voor bewezen diensten.

Etienne Davignon, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airlines, geeft toe dat over hun ontslag zal worden gepraat. "Ik heb redenen om niet tevreden te zijn, maar ik ben niet ongerust over de geruchten die circuleren. We zullen na de vergadering de vakbonden informeren."

"Ik vermoed dat het straks make or break kan worden voor Brussels Airlines", zegt Filip Lembrechts van de liberale vakbond ACLVB. "Vliegtuigen die aan de grond blijven, zijn niet uit te sluiten."

Een herstructurering door Lufthansa zat er al jaren een te komen, zeggen experts. "Maar elke kans op redding heeft men laten vliegen." Lees meer in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis. Alle artikels uit de krant