Crevits: "Het doet pijn. Joke en ik, wij waren de kippetjes van CD&V"

Viceminister-president Hilde Crevits over het barslechte klimaat voor de christendemocraten

Bij het ontslag van Schauvliege leek het alsof Hilde Crevits al de regie in handen had bij CD&V. Maar: "Er is geen vacature voor partijvoorzitter, en ik vind dat Wouter zijn werk uitstekend doet."
Bij het ontslag van Schauvliege leek het alsof Hilde Crevits al de regie in handen had bij CD&V. Maar: "Er is geen vacature voor partijvoorzitter, en ik vind dat Wouter zijn werk uitstekend doet."
"Die speech ging in tegen alles waar Joke voor staat. Echt waar, bij CD&V twijfelt niemand aan de oprechtheid van de klimaatjongeren, ook zij niet." Hilde Crevits beseft dat CD&V fameus schipbreuk heeft geleden na de ontsporing van Joke Schauvliege. "Maar elke partij worstelt vandaag met de spreidstand tussen klimaat en economie. Er is maar één zekerheid: dit thema gaat niet meer weg."

De viceminister-president van CD&V heeft de gewoonte om de verplaatsingen tussen haar kabinet en het Vlaams Parlement te voet te doen, kwestie van het hoofd fris te houden. Maar deze week volstonden die uitwaaisessies allerminst, na het abrupte ontslag van minister Schauvliege. Dat haar speech over een complot achter de klimaatbetogingen en foute berichten over Staatsveiligheid de hele CD&V dreigden mee te sleuren, was een mokerslag. Schauvliege daarna zo te zien instorten voor de camera's een dreun. "Dit was echt de ergste week uit mijn carrière", geeft Crevits toe. "Joke was mijn 'compagnon de route'. We zijn in 2004 samen in het Vlaams Parlement gekomen. De 'kippetjes van CD&V' noemden ze ons daar smalend, weet u nog? Maar in 2007 ben ik minister geworden, en twee jaar later Joke ook. Tien jaar zaten we samen in de regering. Aan één blik hadden we genoeg om elkaar te begrijpen... Het doet echt pijn."

Hebt u al begrepen wat haar bezielde met die complottheorie? Dat iemand die al zoveel stormen trotseerde compleet uit haar lood geslagen was door dat tienerprotest kan ik moeilijk geloven.

"Joke is een heel sterke vrouw. Ik had haar nog nooit eerder zien huilen. Maar de vele klimaatacties waren toch wel heel erg op haar persoon gericht, hoor. En wat je vooral niet mag vergeten, is dat het uitgerekend de dag voor die speech was dat ze platgebombardeerd werd met sms'en. Eigenlijk doelde ze daarop toen ze zei dat er meer actoren in het spel zijn dan alleen de klimaatspijbelaars. Maar goed, alles wat ze daaraan toevoegde over de Staatsveiligheid was fout. De eerste die dat besefte, was Joke zelf. Daarom heeft ze zich direct verontschuldigd."

Je hebt 17% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant