Crelan profiteert mee van verdwijnen van Record Bank

De bankgroep Crelan boekte vorig jaar een nettowinst van 65,8 miljoen euro. Dat was 31,7 procent meer dan in 2018. De hoofdmoot kwam van de gelijknamige moederbank. Dochter Europabank en de verzekeringspoot Crelan Insurance droegen respectievelijk 20,9 en 5,3 miljoen euro bij tot het resultaat. De instelling profiteerde onder meer van het verdwijnen van concurrent Record.

“In wijntermen zouden we van een zeer degelijk jaar spreken”, zegt topman Philippe Voisin. “We slaagden erin om het rendement op ons vermogen te verhogen van 4,26 procent tot 5,59 procent. Onze 275.000 coöperatieve aandeelhouders krijgen een dividend van 3 procent op hun inbreng.”

Het hogere winstcijfer manifesteert zich ook in een betere verhouding tussen de inkomsten en de uitgaven van de bank. Tegenover 100 euro aan kosten staan nu nog 71,79 euro aan kosten. Dat is beter dan de 73,77 euro uit 2018.

“Een verbetering met 2 procent in aanzienlijk, maar we zijn er nog altijd niet. We gaan blijven kijken hoe we de kosten onder controle kunnen houden”, aldus nog Voisin.

Onder meer een verdere inkrimping van het personeelsbestand kan hiertoe een bijdrage leveren. Van meer dan 800 zakte het aantal werknemers al tot 714, indien alle vacatures zouden zijn ingevuld. Zonder die vacatures staat het aantal zelfs maar op 670. Vooral ict-mensen worden nog gezocht omdat de instelling verder wil inzetten op digitalisering. Tegen eind 2021 wil Crelan zijn personeelsbestand tot 650 herleiden. “Dat moet lukken via natuurlijk verloop. We hebben redelijk wat 55+’ers in dienst.”

Ook op de hoofdzetels wordt bespaard. “Een piste is dat we het personeel in onze Antwerpse zetel van 2 naar 1 verdieping brengen zodat we de andere verdieping kunnen verhuren. Ook een verdere centralisatie in Brussel behoort tot de mogelijkheden, maar dan niet in onze huidige locatie in Anderlecht. Die ligt niet centraal genoeg. Bovendien willen we niet te veel belangrijke werknemers verliezen.”

Kantoren

Crelan sleutelt ook verder aan zijn agentennet. Het wil dat in elk kantoor minstens drie voltijdsen tewerkgesteld zijn om zijn klanten voldoende expertise te kunnen bieden. Vorig jaar zakte het aantal kantoren daardoor met netto 30 tot 584.

Dat belette niet dat de bank dat jaar ook 22 agenten van Record Bank – dat door ING werd opgeslokt - overnam. Die overname zorgde er trouwens voor dat Crelan zijn aangetrokken spaargeld met 3 procent zag aandikken tot 17,1 miljard euro. “Eerst komen de klanten met hun zicht- en spaarrekening over, nadien volgen hun beleggingen”, zegt financieel directeur Filip De Campenaere.

Herfinancieringen

Aan de andere kant verleende Crelan ook voor bijna 2,54 miljard euro aan kredieten, waarvan het gros naar particulieren gaat. “Voor woonkredieten waren we wel wat voorzichtiger en deden we niet mee aan de strijd om het grootste volume”, aldus Voisin. Wel opmerkelijk: door de berichten over de lage stand van de rente ziet de instelling weer de vraag naar herfinancieringen opduiken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.


Alle artikels uit de krant

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.