In Nederland gaan ze wél op zoek waar een persoon zijn of haar besmetting opliep.
Volledig scherm
PREMIUM
In Nederland gaan ze wél op zoek waar een persoon zijn of haar besmetting opliep. © Arie Kievit

Contacttracing gaat er in België heel anders aan toe: “In Nederland duurt gesprek 2 uur, hier kwartier”

Het aantal coronabesmettingen in ons land is gisteren voor de vijfde dag op rij gestegen. Niemand weet waar die besmettingen precies vandaan komen, omdat niemand ernaar vraagt. Terwijl Nederlandse contactspeurders meer dan de helft van de besmettingsbronnen achterhalen, lijsten hun Belgische collega's alleen maar de contacten van een patiënt op. Naar hun whereabouts of mogelijke besmettingsbron wordt niet gevraagd.

23 reacties

 • Jan Van de Velde

  3 jaar geleden
  Alle landen zijn anders. De EU brengt voor wie het weet, mee dat wie het in Nederland beter vindt, niet verplicht is hier te blijven. Ik vraag me wel af wat al die auto's met Nederlandse nummerplaten op de parking van het universitair ziekenhuis in Gent komen doen.
 • Dirk Dierickx

  3 jaar geleden
  Maak om te beginnen een app beschikbaar voor diegenen die wel contact tracing willen, voor hun eigen gezondheid en die van de anderen, ook al zou het maar 10% van de bevolking zijn. Dit zou eens te meer een individuele beschermingsmaatregel zijn, en die zijn in eerste instantie wel de belangrijksten. Make it (h) appen.
 • Eddy Elst

  3 jaar geleden
  Voor belangrijke zaken is geschoold personeel is. Enig idee welke voorwaarden vereist werden. Iemand uit mijn vriendenkring soliciteerde, en de twee voorwaarden om een functie op te nemen waren kennis van de taal en emphatie hebben met de bevraagden. Zoals steeds in dit gepoliciteerd land stonden ziekenfondsen en andere belangengroeprn op de eerste rij om de miljoenen te innen. Intussen kennen wij het resultaat, een hoop ongeschikten die dagelijks met hun vingers zitten te draaien.
 • phil smedts

  3 jaar geleden
  In Nederland en andere landen kunnen ze tenminste iets efficiënt organiseren. Hier zitten de politici elkaar liever onderling uit te schelden, allerlei comissies en werkgroepen op te richten om hun politieke vriendjes van een inkomen te voorzien en hun dikke weddes op te strijken ipv aan de volksgezondheid te denken van de mensen die ze zouden moeten vertegenwoordigen.
 • Steven Hams

  3 jaar geleden
  Als ik 10 meter over de landsgrens ben , krijg ik al bericht op mijn gsm. Dus kom me niet vertellen dat ze niet weten waar je bent geweest .
 1. Glenn en Severine genieten van hun huis met zwembad, maar: “Het is niet omdat er centen in je zak zitten dat je meer bent dan een ander”
  PREMIUM

  Glenn en Severine genieten van hun huis met zwembad, maar: “Het is niet omdat er centen in je zak zitten dat je meer bent dan een ander”

  Glenn (43) en Severine (40) leven de droom van een eigen huis met zwembad. Maar de beste dingen in de wereld zijn met geld niet te kopen, weten ze. Severine was veertien toen adoptiebroer Ricardo in haar leven kwam - toevallig, na een gezinsvakantie in de Dominicaanse Republiek. Sindsdien heeft ze er niet alleen een beste vriend bij, ook een nieuwe familie.