In Nederland gaan ze wél op zoek waar een persoon zijn of haar besmetting opliep.
Volledig scherm
PREMIUM
In Nederland gaan ze wél op zoek waar een persoon zijn of haar besmetting opliep. © Arie Kievit

Contacttracing gaat er in België heel anders aan toe: “In Nederland duurt gesprek 2 uur, hier kwartier”

Het aantal coronabesmettingen in ons land is gisteren voor de vijfde dag op rij gestegen. Niemand weet waar die besmettingen precies vandaan komen, omdat niemand ernaar vraagt. Terwijl Nederlandse contactspeurders meer dan de helft van de besmettingsbronnen achterhalen, lijsten hun Belgische collega's alleen maar de contacten van een patiënt op. Naar hun whereabouts of mogelijke besmettingsbron wordt niet gevraagd.

23 reacties

 • Jan Van de Velde

  2 jaar geleden
  Alle landen zijn anders. De EU brengt voor wie het weet, mee dat wie het in Nederland beter vindt, niet verplicht is hier te blijven. Ik vraag me wel af wat al die auto's met Nederlandse nummerplaten op de parking van het universitair ziekenhuis in Gent komen doen.
 • Dirk Dierickx

  2 jaar geleden
  Maak om te beginnen een app beschikbaar voor diegenen die wel contact tracing willen, voor hun eigen gezondheid en die van de anderen, ook al zou het maar 10% van de bevolking zijn. Dit zou eens te meer een individuele beschermingsmaatregel zijn, en die zijn in eerste instantie wel de belangrijksten. Make it (h) appen.
 • Eddy Elst

  2 jaar geleden
  Voor belangrijke zaken is geschoold personeel is. Enig idee welke voorwaarden vereist werden. Iemand uit mijn vriendenkring soliciteerde, en de twee voorwaarden om een functie op te nemen waren kennis van de taal en emphatie hebben met de bevraagden. Zoals steeds in dit gepoliciteerd land stonden ziekenfondsen en andere belangengroeprn op de eerste rij om de miljoenen te innen. Intussen kennen wij het resultaat, een hoop ongeschikten die dagelijks met hun vingers zitten te draaien.
 • phil smedts

  2 jaar geleden
  In Nederland en andere landen kunnen ze tenminste iets efficiënt organiseren. Hier zitten de politici elkaar liever onderling uit te schelden, allerlei comissies en werkgroepen op te richten om hun politieke vriendjes van een inkomen te voorzien en hun dikke weddes op te strijken ipv aan de volksgezondheid te denken van de mensen die ze zouden moeten vertegenwoordigen.
 • Steven Hams

  2 jaar geleden
  Als ik 10 meter over de landsgrens ben , krijg ik al bericht op mijn gsm. Dus kom me niet vertellen dat ze niet weten waar je bent geweest .
 1. PREMIUM

  Optreden Gene Thomas zo leuk dat het is stilgelegd

  Tot drie keer heeft de organisator van de Good Mood Summer Bar in Laarne Gene Thomas gevraagd z'n optreden stil te leggen. Reden: het publiek leek de coronamaatregelen vrijdag in al zijn enthousiasme even vergeten. "Na overleg met de ordediensten hebben we besloten om het evenement zelf twee uur vroeger dan voorzien stil te leggen", zegt de organisatie vzw Samuse. nu Optredens in openlucht kunnen enkel voor een zittend publiek met een maximum van 400 personen, maar op beelden is te zien dat van social distancing geen sprake is en zowat de hele feestzone staat te dansen. Verdere optredens in de zomerbar achter het kasteel van Laarne mogen gewoon doorgaan. "Maar als we opnieuw merken dat de regels geschonden worden, zullen we niet aarzelen om ook die vroegtijdig stop te zetten."
 1. PREMIUM

  Camps

  Na de uitspraak van het Internationaal Sporttribunaal over de Financiële Fair Play van City voelen de grote clubs zich gesterkt om het geld te laten rollen als knikkers. Manchester City werd over de hele lijn vrijgesproken, de UEFA mag zijn wonden likken. Oud-premier Jean-Luc Dehaene draait zich niet eens meer om in zijn graf. Hij wist dat het wildste kapitalisme zou zegevieren. Voortaan kunnen voetbalclubs zonder enige tegenwind beurskoersen bepalen. Zie Kevin De Bruyne grinniken.
 2. PREMIUM

  WHO: "Wereld keert niet snel terug naar 'oude normaal'"

  De wereld zal niet terugkeren naar 'het oude normaal' binnen een afzienbare toekomst. Dat is alvast de mening van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), nadat zondag wereldwijd een record van 230.000 nieuwe coronagevallen werd opgetekend. "Het virus blijft publieke vijand nummer één, maar de daden van vele regeringen en personen weerspiegelen dat geenszins", zei de directeur-generaal van de WHO. Volgens hem gaan te veel landen "in de verkeerde richting". Hij vermeldde er wel niet bij over welke landen hij het had. De coronapandemie heeft wereldwijd al aan 569.000 mensen het leven gekost.