Charles Michel doorbreekt de stilte: “Tekort van 13 miljard, dat maakt me woédend”
Woedend wordt hij ervan, zegt uittredend premier Charles Michel (MR). "N-VA en PS weigeren de begroting te stemmen. Ik betreur die situatie." Maar tegelijk bereidt hij zijn eigen exit voor: in december wordt Michel Europees president. "Dan zou er toch een regering moeten zijn."
Charles Michel maakt zich op om in december voorzitter van de Europese Raad - zeg maar: president van Europa - te worden. Sinds de bekendmaking van die nieuwe carrièrewending hult Michel zich in stilzwijgen. Bij de regeringsonderhandelingen zit hij niet meer mee aan tafel, ondanks het feit dat hij nog altijd voorzitter van de Waalse liberalen én uittredend premier van zijn eigen regering in lopende zaken is.
Maar het voorbije weekend trad hij uit de luwte. Zaterdag sprak hij op een partijdag in Plopsa Coo, zondag was hij politieke gast in 'L'Invité' op de Waalse tv-zender RTL. "We zijn bijna vier maanden na de federale verkiezingen. Er is geen plaats voor immobilisme. Het is tijd voor actie, om beslissingen en verantwoordelijkheid te nemen, en zo snel mogelijk. We kunnen niet langer wachten", zei hij in Coo.
Drie keer kleiner
Gisteren reageerde Michel als door een wesp gestoken op de opmerking dat het begrotingstekort van ons land ontstellende hoogtes aanneemt - tot zelfs 13 miljard in 2024. "Dat maakt me woédend", zei hij. "Op het moment dat de regering in december is gevallen, waren we erin geslaagd om het structurele tekort drie keer kleiner te maken. Maar daarna wilden de N-VA en de PS de begroting voor 2019 niet meer stemmen, en dus is er geen budget meer, worden er geen beslissingen genomen en stevenen we af op tekorten in 2019 en 2020. Vandaar de enorme dringendheid om een regering te vormen. Alleen dan kunnen er maatregelen komen."
Vijf voor twaalf
Met andere woorden: het is de schuld van de N-VA en de PS - nota bene de twee partijen die nu tot elkaar veroordeeld zijn om een regering te vormen, waar Michel zijn MR alsnog wil aanhaken? "Ik constateer dat er bij hen een grote verantwoordelijkheid ligt", aldus Michel. "Sinds eind 2018, toen de N-VA besloot om de regering te laten vallen in een zeer electorale sfeer, reik ik de hand naar de andere democratische partijen. Maar iedereen - ook de PS - weigert om de begroting te stemmen. Ik betreur die situatie."
Dus is het vijf voor twaalf om een regering te vormen, zegt Michel. Hij is niet meer aan zet, beseft hij ook. "De PS en de N-VA moeten met elkaar praten. En niet om het land te ontmantelen. Ik ben daar ongerust over, ja." Hij weet ook: zijn persoonlijke eer staat op het spel. Want op 1 december wordt Michel Europees president en hij kan zijn land dan niet in chaos achterlaten. "Ik blijf premier tot een nieuwe regering is gevormd - en dat moet zo snel mogelijk. Want in december ben ik weg. Ik hoop dat er tegen dan een nieuwe premier is, met een nieuwe regering."
"Vraag opvolging stelt zich momenteel niet”
Stel dat er toch geen regering is tegen december, moet Michel vervangen worden als premier van een regering in lopende zaken. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat het weleens huidig minister van Begroting Sophie Wilmès zou kunnen zijn. "Die vraag stelt zich momenteel niet", reageerde Michel.
Alleszins, vandaag zullen informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) voor de vijfde keer verslag uitbrengen bij koning Filip. En de koning zal hun opdracht nog maar eens verlengen, zo is de verwachting in de Wetstraat. Het is immers wachten op de vorming van een Vlaamse en Waalse regering voor de partijen klaar zijn om elkaar federaal ten dans te vragen. In Wallonië, waar PS, Ecolo en MR om de tafel zitten, wordt een landing voor eind deze week verwacht. In Vlaanderen hebben N-VA, Open Vld en CD&V nog iets langer werk, maar er wordt gemikt op de deadline van de Septemberverklaring op 23 september.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Cercle en KVO denken aan Jackers en Hubert
Cercle Brugge zoekt nog een doelman om als titularis in concurrentie te gaan met de 23-jarige Braziliaan Warleson. Het rekent niet op Goblet, terwijl Miguel Van Damme nog opbouwt na zijn lange inactiviteit. Gesprekken lopen met Guillaume Hubert - vorig seizoen gehuurd van Club - om definitief bij Cercle te tekenen, maar dat valt duur uit. Mogelijk daardoor richt de Vereniging het vizier richting Genk, waar Nordin Jackers (22) weg mag. De voormalige nationale beloftendoelman werd vorig seizoen verhuurd aan Waasland-Beveren. Cercle zal kort op de bal moeten spelen, want ook KV Oostende voert verregaande gesprekken met Jackers én Hubert. De kustploeg hoopt vandaag één van beiden vast te leggen. Jackers geniet ook belangstelling uit Nederland (Sparta). (MVS/LUVM/TTV) -
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
PREMIUM
500 abortussen, daarmee staat of valt formatie
1 jaar, 1 maand en 18 dagen na de verkiezingen is de hervorming van de abortuswet plots het grote obstakel voor de federale regeringsvorming. Maar waarom moet de regeling van abortus nu ineens veranderen, als er 'maar' 500 vrouwen per jaar gebruik van zouden maken? -
-
PREMIUM
Nu ook Man City geïnteresseerd in Vertonghen
Het verschil tussen een optie en een target. Manchester City won de voorbije maanden wel degelijk informatie in over Jan Vertonghen (33). Daar bleef het voorlopig bij. Pep Guardiola is op zoek naar twee bijkomende verdedigers. Een rechtsvoetige leider met naam, die de geest van Vincent Kompany helemaal moet verjagen: Kalidou Koulibaly. En graag zou hij er ook een voetballende verdediger bij hebben die zowel back-up kan zijn voor Aymeric Laporte, als kan depanneren op linksback. Binnen dat profiel past Vertonghen. Als optie om één à twee jaar te overbruggen. Vertonghens contract bij Tottenham loopt straks af. Buiten zijn loon (momenteel ruim 75.000 euro per week) en een flinke tekenpremie kost hij niets. Of Vertonghen uiteindelijk de laatste schifting heeft overleefd voor de lijstjes van vier targets per positie, wordt binnen de club niet bevestigd. (KTH) -
PREMIUM
Weekgemiddelde stijgt "alarmerend"
Het aantal besmettingen op weekbasis stijgt nu al vijf dagen op rij. "Dit gaat de verkeerde kant op", waarschuwt Marc Van Ranst. De voorbije twee weken kwamen er in ons land relatief gezien méér gevallen bij dan in onder meer Italië en Nederland. "Dit is alarmerend in die zin dat we nu vooral moeten uitzoeken van wáár die stijging komt", zegt biostatisticus Niel Hens. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
PREMIUM
Dit weekend naar Oostende? Dan is reserveren verplicht
Van 18 tot en met 22 juli wordt het aanmeldingssysteem voor de drie drukste stranden in Oostende geactiveerd. Vanaf vandaag kan je je plekje reserveren. Het systeem moet ervoor zorgen dat de social distancing op deze stranden gegarandeerd is. Aanmelding is enkel nodig op de stranden in het centrum, van aan het Zeeheldenplein tot net voor de Venetiaanse Gaanderijen. "Door de mooie weersvoorspellingen, de start van het bouwverlof en de Nationale Feestdag op 21 juli zullen er heel wat mensen naar Oostende afzakken", zegt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). "Door het activeren van ons aanmeldingssysteem willen we een goede inschatting krijgen van de te verwachten drukte om zo de nodige maatregelen te kunnen treffen." (TVA)
532 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerKrista Thijs
Robin Hufton
marc de peuter
Ragh Nor
danny janssens