Exclusief voor abonnees

CD&V maakt schoon schip. En daar hoort een nieuwe voorzitter bij

BELGA
Wouter Beke broedde al langer op een vertrek als voorzitter van CD&V, maar de slechte kiesuitslag dwingt hem het nu expliciet te verkondigen. Iedereen kijkt naar Hilde Crevits om het roer over te nemen, maar ook Koen Geens loert om het hoekje. De nieuwe voorzitter moet hoe dan ook schoon schip maken.

Premier Beke. Daar droomde de CD&V-voorzitter stilletjes van voor de verkiezingen van zondag. Maar CD&V kreeg zondag een flink pak slaag. In Vlaanderen zakte de centrumpartij weg naar de derde plek met amper 15,5 procent. En het verhoopte Hilde Crevits-effect bleef uit. Of hij nu nog kans maakt op het premierschap, is koffiedik kijken. Maar de nieuwe realiteit verandert niets aan zijn plannen om na negen jaar het roer los te laten. "Er komen voorzittersverkiezingen, zoals voorzien. Maar de kans is klein dat ik opnieuw kandidaat ben", zei Wouter Beke gisteren na het eerste partijbureau. Het verkiezingsresultaat hakte er diep in bij de christendemocraten. "We mikten op twintig procent, dat hebben we niet gehaald. De enige uitzondering daarop is de Vlaamse lijst van Hilde Crevits in West-Vlaanderen. De uitslag noopt tot introspectie. Dit is geen business as usual", aldus Beke.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:Alle artikels uit de krant

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Weckhuyzen

  Dat ze nu pas beseffen dat hun visie-loze voorzitter moet ophoepelen! CD&V mist charismatisch leiderschap. Helaas!

 • Valentin Valmont

  Wat je tussen de lijnen door leest is dat CD&V uiteindelijk gaat samen regeren met NVA en VB.

 • Johan Goris

  Als vriend van CD&V zeg ik : zweer ook het cordon af. Het is inderdaad niet meer van deze tijd. Als middenpartij kan men van de linkerkant wel kwade gezichten zien, maar zal men toch niet genegeerd worden door diezelfde linkerzijde. Laat ons slim zijn en het gewoon doen.

 • CHRISTIAAN DE KEGEL

  Ze gaan de goede weg op als ik hun jongerenvoorzitter gisterenavond bezig heb gehoord. Radicaal geen rekening houden met andere leningen en vooral belangrijk zíjn postje in de kamer die hij wil bekomen.

 • Freddy van Puymbrouck

  Geens moeten ze nemen,vooral doen CD&V dan halen ze volgende keer de kiesdrempel niet!