Exclusief voor abonnees

Burn-outprofessor heeft buik vol van negativiteit: "We hoeven niet bang te zijn om hard te werken. Het is alsof daar vandaag een taboe op rust”

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
Van telewerk recht naar een burn-out? Van bomvolle shifts in de zorg en de supermarkt recht de inzinking in? We kunnen die extra druk heus wel aan, zo blijkt uit onderzoek. Werknemers schatten hun kans op burn-out nu zelfs kleiner in dan drie jaar geleden. "Laten we er ons vooral geen aanpraten", zegt professor Ralf Caers.

Je hebt 10% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pascale De Block

  Vroeger werkten de mensen veel 6 op 7, 48-urenweek of meer...toen was er geen tijd voor burn-out. Het lijkt wel of de mensen steeds minder en minder aankunnen...te verwend? Men kan het eens onderzoeken misschien...

 • Gino Denil

  Er is niets mis met hard werken. In een gezonde omgeving haalt men daar zelfs de meeste voldoening uit. Maar vaak wel iets mis met de arbeidscultuur in het bedrijf of de overheidsdienst waar dat moet gebeuren. Dat hard werken heeft vaak tot gevolg dat men denkt dat het voortdurend moet. Enige waardering er voor is dan ver zoek omdat het de nieuwe norm wordt. Vervolgens denkt men dat men voortdurend nog meer en meer kan vragen.

 • Louis D'hondt

  Ik heb altijd 10-12 uur gewerkt, veel gereisd voor mijn werk dat ik met plezier doe. nog nooit tegen mijn zin gaan werken en dit al meer dan 45 jaar. Als je je werk graag doet, dan tel je de uren niet en ga je ook geen burnout krijgen.

 • Jan Mertens

  Groot gelijk. Mocht men vragen wie er telkens meer loon wil, zal uitkomen bij degenen dezelfden, zij die het minst willen werken. Zij die enkel werken om de rekeningen te betalen, willen ook zo gemakkelijk mogelijk aan dat geld geraken. Zij zullen ook de eersten zijn om te roepen dat men voor de belastingen het geld moet halen waar het zit: bij de rijken. In realiteit: bij degenen die het hardst gewerkt hebben.

 • Daniel Corstjens

  Denk dat het eerder een combinatie van factoren zijn, niet overweg kunnen met uw colega's of oversten, problemen thuis of financieel. Gewoon dagelijks met tegen goesting gaan werken en niet meer kunnen genieten van het leven tot dat je beseft dat er meer is in het leven dan gaan werken, dat er ook een mooie kant aan is, want uiteindelijk zijn we toch maar een nummerke dat een groter nummerke rijker moet maken en iemand moet dan natuurlijk zeggen dat hard werken niet erg is!