Brussels Airport surft 200 keer sneller dan doorsnee Belg

Brussels Airport rolt binnenkort een privaat 5G-netwerk met supersnel internet uit.
REUTERS Brussels Airport rolt binnenkort een privaat 5G-netwerk met supersnel internet uit.
Al meer dan een jaar slaagt onze overheid er niet in om een doorbraak te forceren in het uitrollen van het 5G-netwerk voor supersnel mobiel internet. Dus nemen bedrijven het heft zelf in handen. Brussels Airport vond een private partner die hen binnenkort tot 200 keer sneller zal doen surfen.

Iedereen is het erover eens: als we onze economie de komende jaren een boost willen geven, dan is het cruciaal om zo snel mogelijk een publiek 5G-netwerk uit te rollen in België. Alleen slagen onze overheden er niet in om de daad bij het woord te voegen. Het is de politiek die het licht op groen moet zetten voor een veiling van de netwerkrechten, maar daar zit het dossier nu al meer dan een jaar strop. De federale en regionale regeringen raken het niet eens over een verdeling van de inkomsten. Gevolg? Ondernemingen zoeken zelf naar oplossingen. Zoals Brussels Airport.

Op de luchthaven van Zaventem willen ze over enkele maanden al een privaat 5G-netwerk uitrollen. Daarmee zullen ze tot tweehonderd keer sneller mobiel kunnen surfen dan de doorsnee Belg die gebruik maakt van het 4G-netwerk. "We bevestigen hiermee onze positie als koploper in digitale innovatie", zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport. "We zijn één van de eerste luchthavens in Europa die een 5G-netwerk zullen hebben." En dat dus ondanks de politieke blokkades in ons land. Het supersnelle mobiele internet zal niet beschikbaar zijn voor reizigers, maar enkel gebruikt worden om interne processen veiliger en vlotter te laten verlopen. Zo zal Brussels Airport haar eigen 5G-netwerk onder meer gebruiken om beelden van brandweeracties live te kunnen streamen en om geautomatiseerde voertuigen aan te sturen.

Kip met gouden eieren

Dat de luchthaven de overheid in snelheid kan pakken, heeft ze te danken aan het Brugse IT-bedrijf Citymesh en... een portie toeval. Citymesh - dat gespecialiseerd is in de uitbouw van professionele internetnetwerken - kocht in 2015 eigenlijk per ongeluk het deeltje van het radiospectrum waarop 5G vandaag mogelijk gemaakt kan worden. De aankoop was oorspronkelijk bedoeld om de eigen diensten vlotter te kunnen aanbieden, maar toen Europa twee jaar later besliste om dat stukje van het radiospectrum uit te kiezen voor de uitrol van het 5G-netwerk, had Citymesh plots de kip met de gouden eieren in handen. Die toevalstreffer stelt de firma nu in staat om grote spelers als Proximus, Orange en Telenet de loef af te steken. Want als enige in Vlaanderen kan Citymesh het 5G-netwerk aanbieden aan bedrijven en particulieren. De Bruggelingen focussen zich op het bedrijfsleven en hebben onder meer samenwerkingen lopen met de haven van Zeebrugge en verschillende Belgische windmolenparken. Nu komt daar dus ook de nationale luchthaven bij. "Maar we zijn nog in gesprek met meer dan honderd andere ondernemingen", klinkt het bij Citymesh.

Ondertussen ploegt de overheid traag verder. Pas tegen eind 2020 denkt ze een akkoord te hebben over het uitrollen van een publiek 5G-netwerk over heel het land. (JBG)Alle artikels uit de krant

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • albert stroobandt

    Kunnen ze hun zakken niet vullen ? Ja in de politiek moet iedereen langs de kas passeren. Albert Stroobandt

  • Steve Wildemeersch

    Hier weerom de incompetentie van de politiek... verdienen die politiekers dan eigenlijk wel hun riant loon? Dit mag dan toch eerder beschouwd worden als diefstal van belastingsgelden...