BRIEF van de dag

"Mooi dat dokters ook dieet uittesten"

Heel mooi initiatief uit het UZ Gent om solidair te zijn met hun patiënten en zelf een maand kiemvrij te eten. Ik heb trouwens niets dan lof voor het team hematologie, het zijn stuk voor stuk enthousiaste mensen met een groot hart voor hun patiënten. Ik ben zelf myelodysplasie patiënt en onderging een chemobehandeling en stamceltransplantatie in het UZ Gent. Daarom eet ik nu ook al meer dan zes maanden kiemvrij/kiemarm. Dat valt al bij al mee, dankzij de steun van mijn echtgenote die het dieet voor een groot gedeelte mee volgt en elke dag de regels volgt tijdens het koken. Je moet natuurlijk wel offers brengen, maar je als je jezelf optimaal wil verzorgen, moet je er wat voor over hebben. Wat ik het meeste mis, zijn gedroogde vijgen, schimmelkaas en af en toe een glas rode wijn en mijn trappist. De eerste drie maanden volgde ik het dieet tot op de letter, nu durf ik al eens - op een verantwoorde manier - zondigen. Zonder nare gevolgen tot nu toe. Belangrijk is dat je weet waarom je iets niet mag eten. Kazen met een natuurlijk korstje vormen een risico, die met een plastic korstje niet. Een koffiekoek met bakkerscrème mag niet omdat sommige bakkers de crème koud bereiden. De vuistregel is: alles wat gepasteuriseerd of gesteriliseerd is (verhit boven 80°C), is veilig.



Alle artikels uit de krant