Exclusief voor abonnees

Bevrijden? Amerika wou Europa bezetten én Groot-Wallonië creëren

REUTERS
Op wereldbekende beelden van D-day en de daaropvolgende dagen is te zien hoe de geallieerden door zowat iedereen - behalve het collaborerende en kaalgeschoren deel van de bevolking - met open armen onthaald worden. Eindelijk waren 'De Bevrijders' daar. Dat waren ze natuurlijk ook. Maar 75 jaar later moeten er toch wat kanttekeningen bij dat plaatje. Zo weten we ondertussen dat de Amerikanen grote delen van dat 'bevrijde' Europa militair wilden bezetten. En eraan dachten om een supergroot Wallonië te creëren.

Augustus 1941. Op de geheime conferentie van Placentia Bay bij Newfoundland vindt de eerste bijeenkomst in oorlogstijd plaats tussen de Britse premier Winston Churchill en de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. Beiden ondertekenen er het Atlantisch Handvest. Eén van de acht punten is het 'zelfbeschikkingsrecht der volkeren' -een clausule die er komt op uitdrukkelijk verzoek van Roosevelt. Hij wil hiermee na de oorlog een einde maken aan de koloniale imperia van Frankrijk en Groot-Brittannië. Churchill, groot verdediger van het Britse Imperium, is daar minder voor te vinden, maar is niet bij machte zijn veto te stellen.

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lilly Daems

  Als je weet dat alle Amerikanen van Europese continent komen , hoe kan Amerika dan Europa bezetten ? Ze zijn zelf naar Amerika gemigreerde Europeanen ! De enige echte Amerikanen zijn de Indianen ginder !

 • Guy Van Becelaere

  Ben Van Loon, je hebt gelijk de Amerikanen wisten ook dat de nationaal socialisten Duitsland bestuurden met een WO2 tot gevolg, ze hebben de technologie destijds mee genomen denk aan de raket bouwer Van Brouwn, en in de usa werd het socialistische gedachtengoed verboden want kenden het gevaar hadden daar een voorbeeld van in Europa

 • Tim De Witte

  Ben Van Loon, beetje wereldvreemd? Uiteraard waren de Nazi's rechts. De Republikeinen van de jaren 1860 zijn niet die van vandaag; de toenmalige posities zijn intussen zowat omgewisseld. De Democraten vandaag zijn niet links; naar onze Europese maatstaven zijn ze (globaal genomen) centrum-rechts. Merkel is niet links, maar centrum-rechts. Een beetje intellectuele eerlijkheid zou je niet misstaan!

 • Ben Van Loon

  @Laetitia David. Nazi Duitsland werd bestuurd door nationaal socialisten. Zijn die rechts of links? De rechtse Republikeinen hebben in de VS de slavenhandel afgeschaft. Dik tegen de zin van de linkse Democraten. En denk eraan, de linkse Merkel heeft WO3 voor ons georchestreerd.

 • Joris Heyninck

  Denk dat men de geschiedenis niet moet herschrijven. We moeten de VS dankbaar zijn. Hun focus zal vooral stabiliteit en economisch zijn. Indien ze groot Wallonië werkelijk wouden creëren dan had het er geweest. Ik begrijp niet waarom men het publiek blijft opstoken tegen de VS als "vijand"... dankbaarheid veel dankbaarheid. Voor de wereldvrede, de economische stabiliteit tot op vandaag.