Bevestigd: in Tongerlo hangt een echte Da Vinci

RVJean Pierre Isbouts

Na intensief onderzoek is een team van internationale kunstwetenschappers er vrij zeker van: Leonardo da Vinci heeft wel degelijk meegeschilderd aan de replica van ‘Het Laatste Avondmaal’ in de abdij van Tongerlo. Het gezicht van Johannes is “heel waarschijnlijk” van de hand van de meester. 

Het schilderij hangt al sinds 1545 in de Antwerpse abdij. Onderzoekers zagen op scans (inzet) dat de neus, ogen en het voorhoofd van Johannes (rechts op schilderij) opvallende gelijkenissen vertoonden met de Mona Lisa, Da Vinci’s bekendste werk. Volgens kunsthistoricus Jean-Pierre Isbouts, die de Da Vinci-hypothese al langer verdedigt, is het zeker dat dit schilderij “in de studio van Leonardo is gemaakt”.

RVJean Pierre Isbouts


Alle artikels uit de krant

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Armand Wuyts

    Een volledige zekerheid zal er nooit zijn! Herinner U maar het geval van Han van Meegeren waarin vele internationale experten verkeerd waren!

  • jim choose

    In de schilderij zit een heel grote fout : een linkerhand aan een rechterarm en het is twijfelachtig of da Vinçi zo een fout zou maken.