Vrijwilligers van het Rode Kruis springen bij in een woonzorgcentrum in Kapelle-op-den-Bos.
Volledig scherm
PREMIUM
Vrijwilligers van het Rode Kruis springen bij in een woonzorgcentrum in Kapelle-op-den-Bos. © Photo News

Belgische warboel maakt coronacrisis nog zwaarder: drie lessen die we kunnen trekken uit de ‘coronapapers’

Een plan om personeel van woonzorgcentra te hertesten wordt binnen de week weer afgevoerd, mondmaskers voor thuisverpleegkundigen worden het onderwerp van een ‘Wie betaalt dat?’-discussie. Altijd al eens een kijkje willen nemen achter de schermen van onze overheid tijdens deze coronacrisis? Dat kan. De Vlaamse overheid heeft zestig verslagen van de werkgroep die de crisis in de woonzorgcentra moest bezweren publiek gemaakt. Wij worstelden ons door die allereerste ‘coronapapers’ en trokken drie lessen.

90 reacties

 • Luc De Ridder

  12 maanden geleden
  Crisis in woonzorgzentra is niet bezworen. In wzc Meulenbroek te 9220 Hamme krijgt men corona blijkbaar niet onder bedwang. Er zijn al heel veel corona doden en ik heb vernomen dat er nog heel veel nieuwe besmettingen zijn.
 • oswald billiet

  12 maanden geleden
  Men geeft het toe: te veel bevoegdheden in dit land en die zijn in vele gevallen tegensprekelijk. Ik heb hier in " mijn mening" al heel dikwijls gepleit voor de erkenning van de logistiek. In dit land is er geen ministerie voor logistiek. Was dit er wel dat zou heel wat fundamentele zaken vanuit één richting en effectief zijn opgelost. Strategie en logistiek zijn nauw met elkaar verbonden.
 • Carl Vangenechten

  12 maanden geleden
  Heel die amateuristische aanpak toont aan dat hier niets meer op het federale niveau kan opgelost worden. We moeten niet hopen dat het iets zou verbeteren als we met de staatsstructuur van vorige eeuw deze problemen kunnen oplossen. Veel gemakkelijker is het wanneer elke regio z'n eigen baas is.
 • Danny Audenaert

  12 maanden geleden
  Geachte Kan iemand me even een logische verklaring geven waarom ik met mijn vriendin waar ik al 5 jaar samen mee ben - maar door omstandigheden niet op het zelfde adres woon - wel samen in bed mogen liggen maar niet in een boot gaan varen terwijl we samen 1 bubbel zijn. Waar zit nu eigenlijk de logica?
 • Marc Wouters

  12 maanden geleden
  Het zijn net die partijen die ons met de huidige warboel van structuren hebben opgezadeld die nu pleiten voor herfederalisering. Iedereen met enige realiteitszin weet dat dat niet gaat werken. Alles terug op een niveau dat al 50 jaar besluiteloos is? Ik zie vlot een Waalse en een Vlaamse regering gevormd worden. Dan is het toch evident? Hoe populistisch kan je dan zijn? Bovendien zie je dat zelfs een ramp als Corona ons net niet terug samen kan brengen...
 1. PREMIUM

  Nieuw fusieplan halveert aantal gemeenten

  Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil dat er op termijn nog maar half zoveel gemeenten in Vlaanderen zijn. Hij heeft daarvoor een nieuw fusieplan klaar, dat al groen licht kreeg van de Vlaamse regering. Vorige legislatuur zijn er zeven vrijwillige fusies gerealiseerd. Dat aantal wil Somers deze legislatuur alvast minstens verdubbeld zien, zei hij in 'De Zondag'. Hoe meer inwoners in de nieuwe fusiegemeente, hoe groter de schuldovername door de Vlaamse overheid. Zo voorziet de overheid vanaf 35.000 inwoners een schuldovername van 500 euro per inwoner. Het plafond wordt ook opgetrokken van 20 miljoen naar 50 miljoen euro. Een fusie van minder dan 20.000 inwoners zal niet meer worden beloond. Momenteel telt het Vlaamse Gewest 300 gemeenten.
 2. 'Hoop doet leven' op ongewone Vlaamse feestdag
  PREMIUM

  'Hoop doet leven' op ongewone Vlaamse feestdag

  De vreemdste 11 juli ooit blijft die van vorig jaar - herinner u de heisa die losbarstte tijdens de toespraak van toenmalig parlementsvoorzitter Kris Van Dyck. Maar de Vlaamse feestdag van afgelopen zaterdag verliep ook verre van gewoon. Geen traditionele speech van de minister-president op het stadhuis in Brussel. Jan Jambon tekende, samen met premier Sophie Wilmès, Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle en burgemeester Philippe Close wel present op de Grote Markt, mét mondmaskers. Vanop het balkon van het Brusselse stadhuis aanschouwden ze een mini-verrassingsconcert van Will Tura. De bijna 80-jarige keizer van het Vlaamse lied trok met zijn klassieker 'Hoop doet leven' de Vlaamse feestdag op gang. Iets wat hij als vanouds vol passie deed - ook al was het slechts voor enkele toevallige voorbijgangers. Tijdens de sobere ceremonie werden dit jaar ook twee 'gewone' Vlamingen geëerd voor hun werk tijdens de coronacrisis. Poetsvrouw Martine Vaneyck, werkzaam op de intensieve zorg van het zwaar getroffen Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden en kassabediende Ann Maes van de Colruyt van Waregem/Kuurne ontvingen in naam van hun sectoren de Vlaamse eretekens voor van hun inspanningen om de maatschappij draaiende te houden.
 1. IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs
  Play

  IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs

 2. Kenny V. werd ten onrechte beschuldigd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”
  Play

  Kenny V. werd ten onrechte beschul­digd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”