Exclusief voor abonnees

Belgische warboel maakt coronacrisis nog zwaarder: drie lessen die we kunnen trekken uit de ‘coronapapers’

“Het ene niveau wil nooit de factuur van het andere niveau dragen”

Vrijwilligers van het Rode Kruis springen bij in een woonzorgcentrum in Kapelle-op-den-Bos.
Photo News Vrijwilligers van het Rode Kruis springen bij in een woonzorgcentrum in Kapelle-op-den-Bos.
Een plan om personeel van woonzorgcentra te hertesten wordt binnen de week weer afgevoerd, mondmaskers voor thuisverpleegkundigen worden het onderwerp van een ‘Wie betaalt dat?’-discussie. Altijd al eens een kijkje willen nemen achter de schermen van onze overheid tijdens deze coronacrisis? Dat kan. De Vlaamse overheid heeft zestig verslagen van de werkgroep die de crisis in de woonzorgcentra moest bezweren publiek gemaakt. Wij worstelden ons door die allereerste ‘coronapapers’ en trokken drie lessen.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen90 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc De Ridder

  Crisis in woonzorgzentra is niet bezworen. In wzc Meulenbroek te 9220 Hamme krijgt men corona blijkbaar niet onder bedwang. Er zijn al heel veel corona doden en ik heb vernomen dat er nog heel veel nieuwe besmettingen zijn.

 • oswald billiet

  Men geeft het toe: te veel bevoegdheden in dit land en die zijn in vele gevallen tegensprekelijk. Ik heb hier in " mijn mening" al heel dikwijls gepleit voor de erkenning van de logistiek. In dit land is er geen ministerie voor logistiek. Was dit er wel dat zou heel wat fundamentele zaken vanuit één richting en effectief zijn opgelost. Strategie en logistiek zijn nauw met elkaar verbonden.

 • Carl Vangenechten

  Heel die amateuristische aanpak toont aan dat hier niets meer op het federale niveau kan opgelost worden. We moeten niet hopen dat het iets zou verbeteren als we met de staatsstructuur van vorige eeuw deze problemen kunnen oplossen. Veel gemakkelijker is het wanneer elke regio z'n eigen baas is.

 • Danny Audenaert

  Geachte Kan iemand me even een logische verklaring geven waarom ik met mijn vriendin waar ik al 5 jaar samen mee ben - maar door omstandigheden niet op het zelfde adres woon - wel samen in bed mogen liggen maar niet in een boot gaan varen terwijl we samen 1 bubbel zijn. Waar zit nu eigenlijk de logica?

 • Marc Wouters

  Het zijn net die partijen die ons met de huidige warboel van structuren hebben opgezadeld die nu pleiten voor herfederalisering. Iedereen met enige realiteitszin weet dat dat niet gaat werken. Alles terug op een niveau dat al 50 jaar besluiteloos is? Ik zie vlot een Waalse en een Vlaamse regering gevormd worden. Dan is het toch evident? Hoe populistisch kan je dan zijn? Bovendien zie je dat zelfs een ramp als Corona ons net niet terug samen kan brengen...