Expert Guy T'Sjoen: "‘Detransitie’ is erg zeldzaam. Vaak heeft het te maken met ingrijpende gebeurtenissen, zoals het verlies van contact met familie, en niet met een vergissing in genderidentiteit" .
Volledig scherm
PREMIUM
Expert Guy T'Sjoen: "‘Detransitie’ is erg zeldzaam. Vaak heeft het te maken met ingrijpende gebeurtenissen, zoals het verlies van contact met familie, en niet met een vergissing in genderidentiteit" . © Bea Uhart

Belgische transman gaat opnieuw als vrouw door het leven: “Extreem zeldzaam”

Een Belgische vrouw die op haar zeventiende haar borsten liet verwijderen om als man door het leven te gaan, is opnieuw een 'zij'. Een 'detransitie', zoals dat heet, is erg zeldzaam. "En die heeft zelden met een vergissing in genderidentiteit te maken", zegt expert Guy T'Sjoen.

6 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  1 jaar geleden
  Was te verwachten. Detransitie zal meer en meer gebeuren. Gender-identiteit moet juist gestimuleerd worden, preciés door specifieke rolmodellen: vrouwelijke of mannelijke. Hormonaal kunnen bijkomende hormonen toegediend worden, volgens de initiële chromosomen. In plaats van de gender te verdoezelen, moet je die eerder benàdrukken. Duidelijker maken in de media. Waarin moet je anders veranderen, als je van geslacht wil veranderen??
 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  1 jaar geleden
  Jamaar, ge moet weten wat ge wilt hé man. Als iedereen zo begint kunnen we bezig blijven hé !
 • Peter Janssens

  1 jaar geleden
  Of hoe weten wat je wil toch belangrijk kan zijn. Nu gaat hij/zij de borsten die verwijderd waren op kosten van de maatschappij terugkrijgen op kosten van de maatschappij.
 • Patrick Ponsaert

  1 jaar geleden
  Krijgen goede ondersteuning psychiatrisch hoe durf je dit te zeggen Dokters gaan niet op een dag beslissen dit gaat over jaren men is zo geboren juist als een geaardheid bij de geboorte is meegegeven ...
 • Ian Vandenbossche

  1 jaar geleden
  Verrast? Toch niet zeker. Transgender zijn is geen ziekte, maar een geaardheid. Maar de laatste jaren wordt dit wel erg opvallend tentoongesteld, bijna gepromoot. Dat dit een gevaar voor ‘zoekende’ jongeren zou worden, was te verwachten. Is er wel genoeg psychische en psychologische ondersteuning alvorens de plastische/esthetische chirurgen hun scalpels bovenhalen? Ik durf daaraan twijfelen.