Exclusief voor abonnees

Belgische stilstand lijkt compleet: als zelfs een simpele goeiedag niet lukt

WAAROM FEDERALE ONDERHANDELINGEN MET N-VA EN PS NOG LANG DREIGEN TE DUREN

belga
Nu Jan Jambon de Vlaamse regering leidt, neemt Bart De Wever de teugels in handen voor de federale onderhandelingen. "Bon, we zien elkaar terug tussen nu en Kerstmis. Ik heb alleen niet gezegd van welk jaar." Er hangen steeds meer donkere wolken boven de Belgische regeringsvorming.

"'Sire, geef me 100 dagen', was ooit de quote. Nu gaat er na 100 dagen nog niets gebeurd zijn." Neen, Bart De Wever is sowieso al geen geboren optimist, maar de N-VA-voorzitter schat de federale regeringsvorming nu toch heel zwartgallig in. 

De Wever licht toe dat zijn partij de week na de verkiezing contact zocht met de PS, maar een nul op het rekest kreeg. Tijdens de rondetafel van de federale informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) is er even contact geweest met Elio Di Rupo, maar dat was geen echt gesprek. "Dat men 'goeiedag' zegt, 'hoe gaat het met u?', zich neerzet en eens vraagt: 'Wat denkt u ervan?' Gewoon dat simpele gesprek, dat kan blijkbaar nog altijd niet."

Om zeker niet verkeerd begrepen te worden, tweette Di Rupo voor het eerst dit jaar in het Nederlands.
BELGA Om zeker niet verkeerd begrepen te worden, tweette Di Rupo voor het eerst dit jaar in het Nederlands.

Geen meerderheid

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

313 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Freddy Gillis; "Wallonie deze krijgt tuss de 15.000 en 35.000€ subsidie vh Waals gewest zijn collega uit Vlaanderen 0€ subsidie"? Hmm, verhuis naar Wallonië (juiste spelling) als de bevolking het daar beter hebben. Of is deze beslissing moeilijk te maken, omdat ze daar misschien Frans spreken? In Wallonië zijn de huizen goedkoper, het eten is beter, de vrouwen zijn mooier, meer ruimte voor compassie, altijd een vakantiegevoel, waar voor je geld. Het is in Wallonië gewoon beter!!

 • james vroman

  is toch goed ? hoe langer het aansleept hoe beter ...

 • hedwig beernaert

  Er is maar één mogelijkheid om de Walen en de Brusselaars te laten begrijpen dat we confederalisme nodig hebben om een efficiënt beleid te voeren en dat is de financiële kraan dichtdraaien totdat ze dit systeem aanvaarden

 • Ronald Van Beneden

  Geen regering binnen de 2 maand terug verkiezingen. Iedereen blijft hier potdoof over wat er gebeurt in beide landsdelen, we weten gewoon niks van elkaar waarom dan nog samenblijven met dank aan onze OERdomme politici.

 • Karel Vanormelingen

  Splitsen enige optie