Belgisch meisje (4) zit vast bij Al-Qaida en overheid staat machteloos

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld
Een Belgische kleuter zit helemaal alleen vast in een jihadistenkamp in Syrië. De geradicaliseerde vader van de 4-jarige Yasmine, die het kind ontvoerd had, zou intussen gesneuveld zijn. De moeder probeert het meisje al tien maanden terug te halen naar België, maar de terreurgroep geeft haar niet terug. De overheid staat machteloos.

Mehdi Atid ontvoerde de kleine Yasmine 11 maanden geleden nadat hij voorwaardelijk was vrijgelaten uit de gevangenis. Hij haalde haar in het laatste weekend van mei op bij zijn ex-vrouw en beloofde haar die zondag terug te brengen. Dat deed hij niet: hij maakte zijn enkelband los en slaagde erin om Syrië te bereiken, mét zijn dochtertje. Daar sloot hij zich aan bij een terreurgroep die gelinkt is aan Al-Qaida. "We hebben reden om aan te nemen dat Mehdi Atid intussen is overleden", zegt een gerechtelijke bron. "Hij zou bezweken zijn aan verwondingen die hij opliep in de strijd."

De kleuter blijft alleen achter. "De terreurgroep heeft een voogd aangesteld om voor het meisje te zorgen", zegt onze bron. "Het is duidelijk dat ze niet van plan zijn het meisje terug naar haar moeder in België te laten gaan. Ze willen haar zelf opvoeden."

De overheid is op de hoogte en de Belgische veiligheidsdiensten houden de situatie zo goed mogelijk in de gaten. Omdat er in Syrië geen overheid is, kan de regering met niemand praten om een terugkeer te faciliteren. De terreurgroep staat volgens onze informatie niet open voor overleg. Een bevrijdingsmissie organiseren is daarom risicovol en zou Yasmine wellicht nog meer in gevaar brengen.Alle artikels uit de krant