Belgisch kindje sterft bij geboorte in Syrisch kamp

Kamp Al-Hol.
AFP Kamp Al-Hol.
In Noord-Syrië is opnieuw een jong Belgisch kind van IS-strijders overleden. De baby van de Vlaamse Nora Verhoeven (24), die in een ziekenhuis in de buurt van het gevangeniskamp Al-Hol beviel, stierf wellicht kort na de geboorte. Het meisje is daarmee het vierde Belgische kind van IS-strijders dat sinds maart is gestorven.

Samira Laakel kreeg op 3 augustus het bericht dat haar dochter Nora Verhoeven in Syrië was bevallen. Een uur later vernam ze dat het een dochtertje was. Het kindje kreeg de naam Emna. Nog een uur later volgde het bericht dat de baby overleden was. Het is niet duidelijk of Emna te vroeg geboren is, want de zwangerschap werd nooit goed opgevolgd. Het was volgens haar moeder enkel omdat er problemen waren bij de bevalling dat Verhoeven naar het ziekenhuis in de buurt van het kamp is gebracht. Het tijdstip en de reden van overlijden blijven onduidelijk.

De Vlaamse reisde in 2013 haar intussen gesneuvelde man Tarik Taketloune achterna en laat zich sindsdien Oum Khattab noemen. Op het Sharia4Belgium-proces werd ze bij verstek veroordeeld tot 5 jaar cel. Verhoeven is één van de Belgische vrouwen die in februari nog in het laatste stukje IS-kalifaat in Baghouz verbleef. Daarna belandde ze met haar vier kinderen - de oudste is vier jaar en de jongste anderhalf - in Al-Hol. De kinderen zijn in slechte gezondheid. Ze hebben geregeld diarree en last van ondervoeding. Eén van hen moest geopereerd worden aan de darmen en zou ook een hartprobleem hebben. Een missie van VUB-wetenschappers stelde eerder al vast dat de humanitaire situatie in Al-Hol sterk verslechterd is.Alle artikels uit de krant

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Liliane Vervliet

  Hun keuze om naar Syrie te gaan moeten wij respecteren.Zij kunnen het land helpen opbouwen om hun kindjes een toekomst te bieden.

 • Gerry Cle

  De moeder heeft bewust gekozen om lid te worden van die criminele bende maar haar kinderen niet. België moet er alles aan doen om alle Belgische kinderen zo snel mogelijk naar België te halen. De moeder heeft nog een gevangenis straf van 5 jaar open staan en zou die eigenlijk ook moeten komen uitzitten. Het moet gedaan zijn met die straffeloosheid.

 • Cecarine De Smet

  Deze moeder heeft hiervoor gekozen, dus haar verantwoordelijkheid. Dan nog weten waarvoor IS sraat!! Is dit artikel bedoeld om op ons gemoed in te spelen?? Sorry, hoor......geen enkel kind verdient dit, maar ja dit wist de moeder....

 • Jef Heffens

  Waarom deden die VUB wetenschappers geen missie naar Syrische wezen wiens ouder gefolterd, verkracht of op gruwelijke wijze vermoord zijn door IS? Je vraagt je af wat de morele waarden zijn van die VUB wetenschappers?

 • oswald billiet

  Het is gewoon verschrikkelijk voor die kinderen. Ze zijn allemaal ondervoed en vertraagd in groei en beneden 10 jaar. Zij kunnen er niets aan doen dat zij nu al die maanden in een gevangenkamp vertoeven, waar ze zouden moeten uitgehaald worden. Het zijn eigenlijk Belgen en hebben recht op verzorging, voeding en opvoeding. Maar ze zijn langzaam aan het doodgaan, en dat is van ellende.