Een vrouw aan het werk in een kobaltmijn in Lubumbashi. Ook vandaag worden ontelbare Congolezen in de mijnen uitgebuit.
Volledig scherm
PREMIUM
Een vrouw aan het werk in een kobaltmijn in Lubumbashi. Ook vandaag worden ontelbare Congolezen in de mijnen uitgebuit. © AFP

"België heeft niks meer te zoeken in Congo. De Chinezen hebben zowat alles opgekocht"

In zijn opmerkelijke brief betuigt koning Filip niet alleen spijt over wat geweest is, maar roept hij België en Congo op er samen een betere toekomst van te maken. Wat kan België betekenen voor het immens 'rijke' Congo, dat toch al decennialang arm blijft? Dokter Réginald Moreels en professor Stefaan Marysse - Congo-kenners en -liefhebbers - over de troefkaarten van onze ex-kolonie, die helaas altijd in verkeerde handen vallen.

10 reacties

 • willy zachel

  1 jaar geleden
  De Chinezen hebben heel Afrika opgekocht ! Er werken daar miljoenen Chinezen vooral aan infrastructuur werken zoals wegen en bruggen en dat is gewoon vooruitziende voor het gemakkelijk vervoer en transporteren van de benodigde grondstoffen waar zij een monopoli op hebben gekregen juist door decaan leg van deze infrastructuur ! Uiteraard ook door het uitdelen van zak centjes aan politici die daar aan de macht zijn . Chinezen gaan daar nooit klagen en zagen over mensen rechten !
 • Guido Swerts

  2 jaar geleden
  De Chinezen zijn zowat alles en overal aan het opkopen.
 • Alain Maes

  2 jaar geleden
  Decennialang is er geld gegeven door de belastingbetaler aan Congo voor ontwikkelingshulp maar meestal is het de elite die er mee gaan lopen is, de Chinezen kopen het op, plunderen en vertrekken dat is het groot verschil, dus voel ik mij schuldig, zeker niet.
 • freddy cardoen

  2 jaar geleden
  Dat ze eerst is beginnen met die corrupte leiders aan de tand te voelen . Het is nog altijd hetzelfde als vroeger , miljarden inkomsten en voor de gewone Congolees niets . En wij maar ontwikkelingsgeld geven en Kabila die wordt er alleen maar beter van .
 • Regina Van Akker

  2 jaar geleden
  We gaan moeten afdokken,dat brengt de toekomst. Wie twijfelt daar nu nog aan?
 1. Moeder bezorgd na bezoek Walibi: "Coronaregels niet gerespecteerd"
  PREMIUM

  Moeder bezorgd na bezoek Walibi: "Coronare­gels niet gerespec­teerd"

  Een bezorgde moeder uit Erpe-Mere slaat alarm over de drukte in Walibi. De vrouw, die anoniem wil blijven, zegt dat het park de veiligheidsregels dit weekend amper respecteerde. "Mensen stonden vaak zonder mondmasker dicht bij elkaar in de rij voor de attracties. Groepjes uit verschillende 'bubbels' moesten ook bij elkaar in de karretjes zitten. Het is dat ik mijn zoontje niet wilde teleurstellen - anders was ik direct vertrokken. Walibi verzekerde me dat er maximaal 3.000 mensen tegelijk in het park mochten. Naar mijn gevoel waren dat er veel meer."
 2. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.
 3. PREMIUM

  8,4% van nieuwe wagens is hybride

  Door de coronacrisis daalde de autoverkoop in de eerste helft van dit jaar in ons land met bijna een derde. Er werden 216.605 nieuwe personenwagens ingeschreven, 30,2% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Hybridewagens bleken niettemin opvallend populair, vooral bij bedrijven. Hun marktaandeel bedroeg 8,4%, tegen 4,8% in 2019. Daardoor lag de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto's ook historisch laag, zegt de sectorfederatie Febiac. In 2019 bedroeg die 121,2 gram per kilometer - toen een lichte stijging tegenover 2018 -, tijdens de eerste helft van dit jaar ging het om 112,6 gram per kilometer. De toename ging vooral ten koste van de benzinewagens, die hun marktaandeel van 61,6% naar 56,5% zagen terugvallen.
 1. PREMIUM

  Sunweb stuurt renner weg na overtre­ding coronamaat­re­ge­len

  Team Sunweb heeft Michael Storer weggestuurd van het trainingskamp in het Oostenrijkse Kühtai, nadat de 23-jarige Australiër de interne coronamaatregelen had overtreden. Storer verliet het hotel om een fles shampoo te kopen in een nabijgelegen winkel, terwijl de ploeg renners en personeel had verzocht in hun eigen bubbel te blijven en vooral geen contact te hebben met de buitenwereld. Volgens Sunweb bracht de renner op deze manier zijn eigen gezondheid én die van zijn ploegmaats in gevaar. In een reactie bij WielerFlits benadrukt het team dat het níet om een strafmaatregel gaat.