Een vrouw aan het werk in een kobaltmijn in Lubumbashi. Ook vandaag worden ontelbare Congolezen in de mijnen uitgebuit.
Volledig scherm
PREMIUM
Een vrouw aan het werk in een kobaltmijn in Lubumbashi. Ook vandaag worden ontelbare Congolezen in de mijnen uitgebuit. © AFP

"België heeft niks meer te zoeken in Congo. De Chinezen hebben zowat alles opgekocht"

In zijn opmerkelijke brief betuigt koning Filip niet alleen spijt over wat geweest is, maar roept hij België en Congo op er samen een betere toekomst van te maken. Wat kan België betekenen voor het immens 'rijke' Congo, dat toch al decennialang arm blijft? Dokter Réginald Moreels en professor Stefaan Marysse - Congo-kenners en -liefhebbers - over de troefkaarten van onze ex-kolonie, die helaas altijd in verkeerde handen vallen.

10 reacties

 • willy zachel

  4 maanden geleden
  De Chinezen hebben heel Afrika opgekocht ! Er werken daar miljoenen Chinezen vooral aan infrastructuur werken zoals wegen en bruggen en dat is gewoon vooruitziende voor het gemakkelijk vervoer en transporteren van de benodigde grondstoffen waar zij een monopoli op hebben gekregen juist door decaan leg van deze infrastructuur ! Uiteraard ook door het uitdelen van zak centjes aan politici die daar aan de macht zijn . Chinezen gaan daar nooit klagen en zagen over mensen rechten !
 • Guido Swerts

  1 jaar geleden
  De Chinezen zijn zowat alles en overal aan het opkopen.
 • Alain Maes

  1 jaar geleden
  Decennialang is er geld gegeven door de belastingbetaler aan Congo voor ontwikkelingshulp maar meestal is het de elite die er mee gaan lopen is, de Chinezen kopen het op, plunderen en vertrekken dat is het groot verschil, dus voel ik mij schuldig, zeker niet.
 • freddy cardoen

  1 jaar geleden
  Dat ze eerst is beginnen met die corrupte leiders aan de tand te voelen . Het is nog altijd hetzelfde als vroeger , miljarden inkomsten en voor de gewone Congolees niets . En wij maar ontwikkelingsgeld geven en Kabila die wordt er alleen maar beter van .
 • Regina Van Akker

  1 jaar geleden
  We gaan moeten afdokken,dat brengt de toekomst. Wie twijfelt daar nu nog aan?