Bankieren wordt weer duurder
Vanaf Nieuwjaar wordt bankieren weer wat duurder. Een aantal financiële instellingen trekt dan de kosten op. Vooral het versturen van uittreksels naar huis zal meer kosten, maar ook andere bijdragen gaan de hoogte in.
Delen per e-mail
BNP Paribas Fortis
Bij BNP Paribas Fortis wordt de maandelijkse bijdrage voor een zichtrekening die niet in een pakket zit van 1,25 euro op 1,75 euro gebracht. 7% van de klanten heeft nog zo'n rekening. Voor professionele rekeningen gaat het tarief van 3,75 euro naar 5,25 euro per trimester.
Voor het versturen naar huis van de bankuittreksels rekent de bank bovenop de portkosten straks ook 1 euro per envelop. Nu is de rekening beperkt tot de portkosten.
Op 1 april 2020 voert BNP Paribas Fortis nog een aantal bijkomende prijsstijgingen door. Dan worden onder meer het storten van geld aan het loket (1,50 euro naar 2 euro), het uitgeven en incasseren van cheques (van 1,50 euro naar 4 euro) en het uitvoeren van papieren overschrijvingen (van 1,50 euro naar 2 euro) duurder. Worden die laatste aan het loket uitgevoerd, dan kost dat zelfs 6 euro.
ING
Bij ING stijgt het jaarlijkse forfait voor een Groene Rekening vanaf Nieuwjaar van 40 euro naar 44 euro. Voor een Professionele Zichtrekening gaat het tarief van 40 euro zelfs naar 50 euro.
Kredietkaarten worden er eveneens duurder. Een ING Card kost straks 25 euro in plaats van 22 euro per jaar. Voor klanten van 18 tot 25 jaar wordt het tarief opgesplitst. Studenten betalen nog 5 euro indien ze niet meer dan 500 euro in het rood mogen gaan, de anderen 12,50 euro. Het eerste jaar is de kaart bovendien gratis. Nu is dat voor iedereen uit die groep nog 10 euro.
Wie de uittreksels van zijn spaarrekening laat opsturen, betaalt vanaf 2020 bovenop de portkosten 5 euro. Nu is dat beperkt tot de portkosten.
Ten slotte wordt bij ING ook het huren van een safe duurder. Voor de kleinste gaat het tarief van 67 naar 84 euro, voor de middelgrote van 80 naar 110 euro en van 95 naar 140 euro. Voor een grote safe betaal je 170 euro in plaats van 110 euro.
Deutsche Bank
Bij Deutsche Bank moeten klanten met een DB M@x vanaf Nieuwjaar 12 euro per trimester voor hun rekening betalen tegenover 8 euro nu. Dit bedrag valt wel weg voor mensen die bij de bank minstens een tegoed van 25.000 euro hebben of een belegging deden in het voorbije kwartaal. Nu volstaat nog een tegoed van 10.000 euro om de kosten te laten wegvallen.
En ook hier worden kredietkaarten duurder. Een DB Titanium kost vanaf Nieuwjaar 20 euro, een DB Titanium plus 30 euro. Nu is dat nog respectievelijk gratis en 20 euro. Voor klanten met een private bankingcontract zitten ze wel in hun pakket inbegrepen.
AXA
Bij AXA moeten klanten met een Comfort2bank-zichtrekening vanaf 1 januari maandelijks 4,50 euro betalen voor hun rekeningpakket in plaats van 3,90 euro tot nog toe.
En voor het versturen van rekeninguittreksels van spaarrekeningen naar het thuisadres moet vanaf dan 2,50 euro plus portkosten worden betaald. Nu is dat nog 2 euro plus portkosten.
Bpost bank
Ook bij bpost bank wordt het duurder om je uittreksels naar huis te laten sturen. Wie ervoor kiest, betaalt voortaan 1,17 euro per envelop in plaats van 0,97 euro. Wie daarentegen opteert om zijn uittreksels via de selfbank, de pc of het mobiele toestel op te vragen, maar ze geruime tijd niet afdrukt of downloadt, moet na Nieuwjaar 1,27 euro betalen in plaats van 1,17 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
"Op het matje na kritiek op het koningshuis"
In de vijfentwintig jaar die ze samen omriepen, maakten Saartje Vandendriessche en Geena Lisa Peeters veel mee. "Toen ik begon, waren de presentaties nog live. Ik herinner me hoe ik in slaap was gevallen in een zetel op de VRT, terwijl ik nog de afkondiging van de zaterdagavondfilm moest doen", vertelt Geena Lisa. "Ik was net op tijd terug, maar de slaapstriemen stonden nog op mijn gezicht." Saartje werd dan weer bij de bazen geroepen omdat ze iets kritisch had gezegd over het koningshuis. "Ik zei dat ze niet moesten werken ofzo. Dat mocht blijkbaar niet", lacht ze. Ook liep er een opvallende klachtenbrief voor haar binnen. "Daarin stond dat het niet hoorde dat de VRT anorexiapatiënten toeliet op het scherm. Man, toen was ik kwaad! Maar nu kan ik er wel om lachen." -
PREMIUM
Gedaan met 'liever niet': reizen mag of mag niet
Groen bij vertrek, oranje bij terugkeer. Of misschien kleurt uw reisbestemming net nadat je je koffers gepakt hebt ineens rood, zoals heel Zweden sinds eergisteren. Het 'knipperlichtsysteem' van Buitenlandse Zaken zorgt voor veel verwarring en nog meer vragen. -
PREMIUM
"Wat is verschil tussen autosalon en Ikea?"
Er woedt een hevige storm in de wereld van de beurzen. Afgelopen week ging al een grote speler failliet en de sector spant een kortgeding aan tegen de Belgische overheid om weer aan de slag te mogen. "Morgen moet er witte rook komen voor beurzen vanaf september, anders riskeren 80.000 mensen hun job", zegt CEO Dirk Van Roy (60) van 'Easyfairs', het bedrijf boven Flanders Expo. -
-
PREMIUM
Foto op achtergelaten gsm breekt inbreker zuur op
Een twintiger is veroordeeld tot twee jaar cel voor verschillende inbraken en diefstallen. Hij verloor bij één van die pogingen zijn gsm, wat hem uiteindelijk de das om zou doen. In de nacht van 7 op 8 maart wilde de man een woning in Zaventem binnendringen. Hij slaagde erin een rolluik te forceren en het raam in te slaan. Maar door het lawaai dat hij gemaakt had, wekte hij de bewoner. Tijdens z'n vlucht viel zijn gsm uit zijn zak. De gealarmeerde politie vond een foto van de dader op de gsm en stuurde deze meteen door naar alle patrouilles. Met succes, want even later kruiste één van die patrouilles een verdachte man die wel erg leek op de man op de foto. Die probeerde nog te vluchten, maar dat kon niet baten. In zijn rugzak troffen de agenten gsm's, juwelen en laptops aan. Deze konden gelinkt worden aan twee andere inbraken en enkele diefstallen in de Brusselse metro. (WHW) -
PREMIUM
Transparante kinmaskers: Sympathiek, maar echt veilig zijn ze niet
Altijd sympathiek als je de ober vriendelijk naar je ziet lachen. Niet onlogisch dus dat de doorzichtige mondmaskers - die gezichtsuitdrukkingen zichtbaar laten - in zwang zijn bij winkeliers en horecapersoneel. Veilig zijn ze evenwel allesbehalve. Uit de mondmaskertest die deze krant liet uitvoeren, bleek dat al en nu roept ook viroloog Marc Van Ranst op om ze niet meer te gebruiken. "Deze transparante maskers sluiten onvoldoende goed aan op het gezicht en zijn niet goed genoeg om anderen te beschermen. Gebruik ze daarom niet", zo zegt hij. Doordat het 'mouth shield' op de kin steunt, sluit het niet aan tussen de ogen en de neus. Het schild is ook vrij klein. Zodra de drager ervan zijn of haar mond opent, is de neus niet langer bedekt. Horeca Vlaanderen benadrukt dat zij hun personeel van bij de start van de heropening hebben aangespoord om correcte maskers te gebruiken. "De verplichte, bedekkende mondmaskers, zo staat er omschreven in onze richtlijnen", zegt Matthias De Caluwe. (BCL) -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Groeien Positieve bijwerkingen van de lockdown: massa’s mensen leren een nieuwe taal
In een drietalig land is het niet meer dan logisch dat kennis van de landstalen ook op professioneel vlak een troef kan zijn. Veel mensen hebben dan ook van de lockdowns gebruikgemaakt om hun talenkennis op te schroeven. Jobat.be licht toe.
117 reacties
michel De Blay
Ivo Janssens
Anonymous
Franky Schoonvliet
STEFAAN KNOCKAERT